Gemiddelde leeftijd van vrouwen die voor het eerst (trotse) moeder worden toegenomen

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw voor het eerst moeder wordt, is toegenomen. Daarmee staat Nederland op de zesde plaats van landen in Europa. Alleen in Luxemburg, Griekenland, Zwitserland, Spanje en Italië zijn de moeders ouder bij de geboorte van hun eerste kind. In Italië gemiddeld 30,8 jaar.

In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd op 29,8 jaar. Twee jaar geleden was dat nog 29,7 jaar. Wederom een lichte stijging. Wanneer we verder terugkijken zien we dat de leeftijd ieder jaar toeneemt.

In 1970 was de gemiddelde leeftijd van een vrouw bij de geboorte van het eerste kind 24,3 jaar. In 1980 was de gemiddelde leeftijd 25,6 jaar en 5 jaar later was deze gestegen naar 27,5 jaar. In 1995 waren vrouwen gemiddeld 28,6 en in 2000 29,1 jaar toen ze voor het eerst moeder werden. De stijging vlakte toen wat af. Zowel in 2005 als in 2010 was de gemiddelde leeftijd van nieuwe moeders 29,4 jaar, maar inmiddels ligt deze leeftijd op 29,8 jaar.

In België is de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kindje krijgen ook gestegen. In 2000 was dat nog 27 jaar en in 2015 was dat 28,7 jaar. Ze hebben daarmee de 16de plaats op de Europese ranglijst.

Het jongst zijn ‘kersverse’ moeders in Bulgarije: gemiddeld 26 jaar.

Lees ook:

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Dieptepunt in aantal geboorten

Volgens recente cijfers van het CBS worden er relatief weinig kinderen geboren de laatste jaren. Op …