Mentaal Kapitaal – Elke Geraerts [recensie]

De burn-outepidemie neemt ongekende vormen aan. Maar er is een oplossing: hoe groter je mentale weerbaarheid, hoe beter je beschermd bent tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. In dit grensverleggende boek toont brein experte Elke Geraerts aan de hand van nieuwe inzichten uit recent wetenschappelijk onderzoek wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht. Ze laat zien hoe we ons brein veerkrachtiger kunnen maken, en hoe we ons mentaal kapitaal en dat van mederwerkers kunnen vergroten. Het resultaat is een absolute mustread voor iedereen die zijn brein wil voor bereiden op de uitdaging van de 21ste eeuw.

Over Elke Geraerts
Elke Geraerts is doctor in de psychologie en bekleedde verschillende academische posities bij universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. Ze is internationaal bekend voor haar academisch werk. Getriggerd door haar wetenschappelijke inzichten over mentale veerkracht, startte ze met Pia Buysse het bedrijf Better Minds at Work. Dit internationale consultancybedrijf richt zich op het verhogen van mentale weerbaarheid, energie en productiviteit van medewerkers en bestaat inmiddels uit een dertigtal psychologen, artsen en consultants.

Haar passie ligt in het raken van mensen, hen prikkelen om net die extra stap te zetten. Mensen inspireren om hun mentale kracht te verzilveren. Vandaar ook haar boek, Mentaal Kapitaal, waarin ze op een toegankelijke manier beschrijft hoe we onze mentale veerkracht kunnen exploiteren. Mentaal Kapitaal, inmiddels aan zijn negende druk toe, is nu ook internationaal te verkrijgen, onder de titel Better Minds.

Recensie
Eerlijk is eerlijk. Ik heb me heel erg moeten zetten om aan dit boek te beginnen. Ik ben eigenlijk onbekend met de burn-out, waardoor ik in het begin de informatie van het boek niet echt in me op kon nemen. Toch krijg ik een kantelpunt. Wanneer Elke vertelt dat wij, als ouders, al in onze opvoeding het brein kunnen trainen, waardoor de kans op een burn out kleiner word, wil ik toch wel meer lezen. Want niemand wil te maken krijgen met een burn-out!

Het boek bestaat uit 3 delen. Een weg door de breincrisis, waarin de burn-out word omschreven, waarin bevlogenhied wordt omschreven als antigif en waarin geluk een onderdeel is. Deel 2 “Winst halen uit veerkracht”, waarin onder andere zelfcontrole word geleerd, technieken worden omschreven voor een bewuster bewustzijn en wat we kunnen leren van Epke Zonderland.

Tot slot heb je nog deel 3, de vier wegen naar een breinbeleid, waarin breinvriendelijk communiceren aan bod komt, het brein toegankelijk maken en uitgebreide technieken in investeren in aanwezige en afwezige tijd.

Het boek geeft duidelijk aan dat zelfzorg zo belangrijk is, maar daarbij ook de tips hoe je dit doet. Als dit onderwerp je aanspreekt, is het echt een aanrader. Voor mij gaf het vooral stof tot nadenken!

Mentaal Kapitaal – Elke Geraerts
Nederlands – Informatief – 208 pagina’s – Uitgeverij Lannoo
Bestel ‘Mentaal Kapitaal’ hier >>>>

 

Share

About Marjolein van Beek

mayoleinvanbeek@gmail.com'
Wonend in de Achterhoek met mijn dochter Jasmijn (6 jaar), en mijn zoontje Daan (3 jaar), Mijn brood verdien ik als tandartsassistente. Dagelijks probeer ik een balans te vinden tussen een leuke mama zijn en een werkende vrouw te blijven. In mijn schaarse vrije tijd ga ik graag lekker op stap, trek ik me terug met een boek, of onderneem ik leuke dingen met mijn kindjes. In september 2013 bracht ik een boek uit over ontzwangeren met wellicht ooit een vervolg.....

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …

Share
Share