Het gezonde darmen kookboek [recensie]

Stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, depressie, (chronische) vermoeidheid, allergieën – stuk voor stuk problemen die kunnen worden veroorzaakt door je darmflora. Dit revolutionaire plan helpt je in vijf simpele stappen aan een rustige en gezonde buik. Door bepaalde ingrediënten uit je voedingspatroon te vervangen door waardevolle voedingsstoffen en goede bacteriën, herstellen je darmen, verbetert je spijsvertering en komen lichaam en geest in balans. Voor fans van ‘De mooie voedselmachine’ van Giulia Enders en ‘De poepdokter’ van Nienke Tode-Gottenbos!

Recensie
Dit is niet zo maar een kookboek, Het gezonde darmen kookboek is vooral bedoeld voor mensen die problemen hebben met hun spijsvertering. Dat er een heleboel verschillende aandoeningen aan het spijsverteringskanaal bestaan word mij al snel duidelijk als ik de inleiding van dit kookboek lees. Veel van deze aandoeningen zijn chronisch en lijken moeilijk op te lossen.

Christine Bailey is voedingsdeskundige, chefkok én ervaringsdeskundige, tijdens haar zwangerschap kreeg ze last van gangreneuze colitis (afstervend ontstoken dikkedarmweefsel). Daardoor werd het grootste gedeelte van haar darmen verwijderd, later bleek ze ook coeliakie te hebben en kreeg last van darminfecties.

Op weg naar genezing zocht Christine Bailey naar behandelvormen en veranderde drastisch haar dieet. Tijdens haar zoektocht kwam ze er achter hoe weinig op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde informatie er beschikbaar is voor mensen met vergelijkbare en andere klachten. Dit is de reden geweest om ‘Het gezonde darmen kookboek‘ te schrijven.

Door het vijfstappenprogramma te volgen zullen mensen die last hebben van bijvoorbeeld, coeliakie, dysbiose of PDS (prikkelbaar darm Syndroom) veel minder of zelfs helemaal geen problemen met hun spijsvertering ervaren.

Het vijf stappenprogramma voor gezonde, tevreden darmen:

  1. Verwijderen van irriterende stoffen en toxines en verlichting van je symptomen.
  2. Vervanging en het weer op gang brengen van je spijsverteringssysteem.
  3. Herpopulatie van de goede bacteriën.
  4. Heling van de darmwand.
  5. Balansherstel tussen lichaam en geest.

 

In het gezonde darmen kookboek vind je 5 weekmenu’s. Ieder van de eerder genoemde 5 stappen bereik je door het eten van de gerechten uit het weekmenu. Het recept begint met een uitleg over de werking van de ingrediënten en er word duidelijk omschreven hoe je het gerecht maakt. Daarnaast staan boven ieder recept dieetsymbolen, zodat je weet voor welk dieet het recept geschikt is.

De foto’s die bij de recepten staan afgebeeld laten zien dat ondanks dat je op dieet bent, je toch heerlijke dingen kunt eten.

Het vijfstappenprogramma is volgens Christine Bailey makkelijk te volgen. Ik moet bekennen dat ik daar mijn twijfels bij heb. Omdat er bij de gerechten menig voedingsstof dient te worden vermeden (o.a. gluten, peulvruchten, granen met gluten zuivelproducten) komt het er op neer dat je zowel je ontbijt, lunch en diner zelf dient te bereiden en ook eventuele tussendoortjes maak je zelf. Ik snap dat veel voorbewerkt voedsel klachten aan het spijsverteringskanaal kan geven, maar denk niet dat het haalbaar is om alles wat je eet zelf te bereiden.

Wel kan ik me voorstellen dat als je spijsverteringsproblemen hebt, die van grote invloed zijn op je dagelijks leven, je bereid bent om ver te gaan om van je klachten af te komen. Dus voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren en die een goede portie doorzettingsvermogen hebben is dit een uiterst informatief kookboek!

Het gezonden darmen kookboek – Christine Bailey
Informatief kookboek, paperback, 175 pagina’s, Kosmos uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Het vegetarische kinderkookboek

Sinds de KCC zijn mijn dochter en ik ‘flexitariërs’, wat mij beter bevalt dan haar… …