Bullet journal [recensie]

Een bullet journal is een manier om beter georganiseerd en met minder stress door het leven te gaan zonder dat daar ingewikkelde tools voor nodig zijn. Een notitieboekje en een pen zijn voldoende om aan de slag te gaan, je to do-lijstjes op orde te krijgen (en uit te voeren) en pannen voor de toekomst te maken.

Of je nu een student of huismoeder bent, een drukbezette zakenman of fulltime moestuinier, iedereen kan baat hebben bij een systeem dat zijn geheugen extern maakt. Al was het maar omdat je op die manier weer ruimte krijgt om je hersenen oor creatievere zaken te gebruiken dan van alles te onthouden.

Recensie
Bullet journals zijn hot en steeds meer mensen lijken een bullet journal, afgekort bujo, te hebben. Het kan best spannend zijn om te beginnen, vooral omdat je jezelf allerlei eisen oplegt waar jouw bujo aan moet voldoen. Het is zo makkelijk gezegd en geschreven, je hebt alleen maar een notitieboekje en een pen nodig, maar wat voor notitieboekje dan?

Naast ‘Bullet journal – de handleiding’ heeft Kelly Deriemaeker ook een notitieboek uitgebracht dat bedoeld is om te gebruiken als bullet journal. Het is een licht zeegroen notitieboek met een glanzende kartonnen cover. Het is een notitieboek dat uitermate geschikt lijkt voor een eerste bullet journal. Voorin staat een aantal voorgedrukte pagina’s, her en der in het boek staan wat tips en achterin staan voorbeelden die je kunt overnemen en aanpassen naar jouw eigen smaak.

In ‘Bullet journal – de handleiding’ beschrijft Deriemaeker een aantal notitieboeken die populair zijn als bujo. Ze geeft hierin ook aan dat men vooral graag een notitieboek wil dat open blijft liggen, bijvoorbeeld zodat je makkelijk op de linkerpagina kunt werken. Het verbaast mij eerlijk gezegd een beetje dat dit bullet journal een binding heeft waardoor het niet goed open blijft liggen. Je moet echt de rug ‘breken’ om dat voor elkaar te krijgen.

  

Het bullet journal is net wat groter dan het populaire A5-formaat. Het heeft dezelfde breedte, maar is een paar centimeter hoger. Als je van het A5-formaat houdt, lijken die anderhalf, twee centimeters me geen bezwaar. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor boekjes op A6-formaat, al kan je natuurlijk niet heel veel informatie op A6 kwijt. Het ligt maar net aan het doel waar je je boekje voor gebruikt. Voor een zakelijk bujo zou ik ook eerder kiezen voor een A5.

Voor dit bullet journal is gekozen voor stipjes, oftewel dotted papier. Een goede keuze als je het mij vraagt, zeker als ik de online bujo-wereld een beetje volg. Ik heb zelf een voorkeur voor blanco papier, dat mindmapt bijvoorbeeld veel makkelijker dan lijntjes of ruitjes. Met dotter papier heb ik geen last van de stipjes, maar schrijf ik (in alle richtingen) veel rechter dan op blanco papier. Ten slotte kan je redelijk netjes lijnen trekken op dotted papier zonder dat je direct een lineaal of geodriehoek nodig hebt.

  

Voorin het bullet journal staat een aantal voorgedrukte pagina’s: de key, de index en de future log. Achterin staat een lijst met veelgebruikte termen, waaronder ook ‘key’. En ‘future log’, en in de aparte handleiding worden ze uitvoerig toegelicht. De pagina’s future log en index zijn overigens blanco met alleen deze woorden bovenaan, dus als je er last van hebt, kan je ze zo afplakken met washitape of stickers.

Achterin het bullet journal staan voorbeelden die je kunt overnemen op jouw manier: een monthly, een weekly, een daily, en habit tracker en een aantal banners. Handig voor als je dat in je bujo wilt gebruiken, maar niet goed weet hoe je moet beginnen. En ook om wat zelfvertrouwen te kweken als het om tekenen en creativiteit gaat.


En natuurlijk moeten we ook nog even weten hoe verschillende pennen het doen op dit papier. Ik heb een test gedaan met een vulpen, met stabilo fineliners en met pilot frixion gelpennen. Zie op de foto het resultaat van de beschreven pagina en de achterkant, het papier is dik genoeg om doorschijnen en doordrukken te voorkomen. Hooguit de drie stiften schijnen wat door op de achterkant.

Ik vind het Bullet Journal een prima notitieboek om als bullet journal te gebruiken. Juist ook vanwege de tips, de voorgedrukte pagina’s aan het begin en de voorbeelden achterin. Het papier is mooi dik en schrijft prettig. Ik vind echter de binding van dit notitieboek niet praktisch en ik zou het niet direct aanschaffen in verband met het formaat. Maar dat laatste is een puur persoonlijke overweging. De kwaliteit van het papier maakt veel goed!

Bullet Journal
Notitieboek, paperback, 148 pagina’s
Bestel het ‘Bullet Journal’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Duurzaam droedelen met de Nobo Glas Desktop Pad

Ik ben er echt een kei in om allerlei to-do lijstjes te maken. Meestal digitaal. …

Share
Share