Fit zwanger! [recensie]

“Fit zwanger! Oefeningen, tips en recepten” is het nieuwe boek van Esther van Diepen, zelf moeder van vier kinderen en bekend als oprichtster van Mom in Balance, het bekende sportprogramma voor zwangere vrouwen, dat inmiddels de wereld wel zo’n beetje heeft veroverd. Bij Kosmos Uitgevers bracht zij een boek uit voor zwangere vrouwen, boordevol sportoefeningen, recepten en handreikingen om je tijdens  je zwanger fit en gezond te voelen.

Recensie
Enigszins sceptisch begon ik Van Diepens boek te lezen. Zelf ben ik geen fervent sporter en mijn zwangerschap leek me nou niet de juiste tijd om daar verandering in te brengen. In Sonsbeek, het mooie stadspark van Arnhem, zie ik weleens groepjes (hoog)zwangere dames fanatiek trainen. Bij navraag bleken zij Mom in Balance-trainingen te volgen, en vanaf mijn bankje keek ik met verbazing toe wat deze vrouwen nog voor elkaar kregen met die dikke buik.

Toch kwam ik er al snel achter dat ik volgens Van Diepen al heel goed bezig ben. In “Fit zwanger!” zet ze uiteen dat met name wandelen, hardlopen en zwemmen geschikte activiteiten zijn tijdens de zwangerschap, aangevuld met oefeningen die je gewoon thuis kunt doen. Eet daar gezond bij en voilà: je bent hartstikke goed bezig. Omdat ik een hond heb wandel ik al dagelijks minstens een uur én ik doe een keer per week aan zwangerschapsyoga. Volgens Van Diepens boek heb ik dan ook een prima sportritme, gelukkig!

Beweeg je zelf minder (fanatiek) en zou je hier graag iets aan doen? Of wil je gezonder eten en weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Dan biedt “Fit zwanger!” je hele nuttige en praktisch toepasbare tips. Per trimester wordt uiteengezet hoe je op een verantwoorde manier beweegt, waar je op moet letten, waar je mogelijk tegenaan loopt en wat je daaraan kunt doen, en welke voedingsstoffen jij en je baby die periode in het bijzonder nodig hebben. Alles op een hele verantwoorde manier, want dat je als zwangere niet constant je fysieke grenzen moet opzoeken loopt als een leidraad door het boek.

Wat erg prettig is, is dat Van Diepen ook onderbouwt waarom gezonde voeding en bewegen essentieel zijn tijdens de zwangerschap. Het lijkt een open deur, maar waarschijnlijk realiseert niet elke vrouw zich dat een gezond lichaam bijdraagt aan een soepelere bevalling en dat hoe fitter je tijdens de zwangerschap bent, hoe sneller je in de meeste gevallen na de bevalling herstelt.

Verder komen in het boek de meest gestelde vragen over sporten tijdens de zwangerschap aan bod (zoals “Kan ik tot het einde van de zwangerschap blijven doortrainen?”), welke vitamines en mineralen je tijdens je zwangerschap nodig hebt en wat je daarvoor moet eten, hoe je het beste kunt ontspannen, wanneer je moet stoppen met sporten, welke sportkleding je het beste kunt dragen, welke kwaaltjes krijg je mogelijk in het eerste, tweede en derde trimester, en hoe het is om zwanger te zijn in bijvoorbeeld Zweden of Japan.

Per trimester staat een sportschema beschreven met duidelijke doelen, staan er oefeningen die je kunt doen én kun je zelf een actieplan opstellen. Ook vind je terug waar je qua voeding op moet letten in elk van de drie trimesters, staan er recepten in het boek en kun je zelf een weekschema bijhouden. Ten slotte vind je tips en oefeningen om na de bevalling het bewegen weer op te pakken, zodat je – natuurlijk aangevuld met gezonde voeding – zo snel mogelijk weer herstelt.

Hoewel ik zelf dus niet echt de noodzaak voelde om de sportschema’s te volgen en de beschreven en van illustraties voorziene oefeningen te doen, heb ik wel wat van de gezonde recepten geprobeerd. Met name de quinoasalade met rode biet, tomaat, noten en fetakaas vond ik erg lekker én het was ook nog eens makkelijk om te maken.

Al met al vind ik “Fit zwanger!” een heel praktisch en inzichtelijk boek, waar je écht wat aan hebt als je zwanger bent en fitter en gezonder wilt leven. Het boek is bovendien prachtig vormgegeven met mooie foto’s en een heldere opzet. Echt een aanrader!

Fit zwanger! Oefeningen, tips en recepten van Esther van Diepen
Hardcover, 184 pagina’s, Kosmos Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Be the best you planner, van mom in balance, uitgebracht door Kosmos Uitgevers

Hoe vaak ik al niet aan lijstjes, to-do schriftjes, briefjes, reminders en andere systemen ben …

Share
Share