Digitale detox – deel 2: ervaringen [persoonlijk verslag]

Van 10 tot 17 april 2017 ging Nederland massaal een week offline. Onder een steeds grotere groep Nederlanders wordt de constante behoefte aan sociale bevestiging en het binnenhalen van nieuws vooral als irritant ervaren. Veel mensen geven aan dat de drang naar offline momenten toeneemt. Met deze signalen in gedachten introduceerde het Nederlandse Opwaarderen.nl de “Data off, Life on week”. Tijdens deze week werd de mobiele data op duizenden telefoons in Nederland uitgeschakeld, zodat het ‘echte leven’ weer even centraal stond.

Zoals jullie hebben kunnen lezen, werd ik uitgenodigd om mee te doen aan deze digitale detox-week. In een blog beschreef ik mijn bezwaren en een dag later ging mijn smartphone uit en mijn ‘opwaarderen.nl-mobieltje’ aan. Mensen met wie ik Wordfeud speel had ik “gewaarschuwd” en eigenlijk merkte ik er weinig van tot…. ik de volgende ochtend wakker werd en niet als eerste via mijn smartphone mijn “rondje nieuws en social” ging doen… En echt Scrabble spelen tijdens mijn eerste kopje koffie is ook niet echt haalbaar, plus kan ik dan niet even een berichtje aan mijn moeder sturen.

Maar goed, ik had wel even tijd voor een boek (dacht ik). Toen merkte ik hoeveel vragen de kinderen ook ’s morgens hebben. Kennelijk zit ik tussendoor dan op de smartphone, in plaats van hen volledige aandacht te geven…. Een boek lezen combineren met aandacht geven aan de kinderen lukt niet, maar het is wel erg gezellig om de kinderen bij me op bed te hebben en gezellig te babbelen!

En eigenlijk viel het me overdag wel mee. Lekker rustig, niet steeds afgeleid worden. Niet steeds checken of er mail of een bericht is. Gewoon via de Chromebook aan de slag en af en toe even de mail openen of Sociale Media. Prima te doen!

Maar… toen ging ik een lang weekend met de tweeling naar Parijs en werd een dag daarvoor een lieve ex-collega geopereerd. Over de lichamelijke conditie van mijn ex-collega had ik steeds via WhatsApp contact. Dat is in een ziekenhuis handiger dan bellen en ik kon op die manier ook via haar schoonzus op de hoogte blijven. Dus toch maar mijn smartphone ingeschakeld waar ik in verschillende groeps-apps berichten had gemist. Echt gemist, zag ik.

En toen we in Parijs waren, wilde ik toch het thuisfront op de hoogte kunnen houden. Man en oudste zoon, ouders en schoonfamilie zaten in een aparte “Parijs-app” waar ik updates en foto’s in plaatste en waar ik ook nieuwtjes uit Nederland kon volgens. Ik had het niet willen missen!

Ik heb mezelf wel beperkt tot WhatsApp. Geen berichten op Facebook of andere media. En geen gesurf langs alle appjes die er op mijn smartphone staan, alleen WhatsApp.

Ik ben nu wel blij dat de week voorbij is. Ook al heb ik geen volledige ‘detox’ ervaren, ik heb wel gemerkt waar mijn tijd en aandacht heen gaat, die beter naar mijn gezin (of naar mijn werk) kan gaan. En dat geleerde heb ik de afgelopen weken echt meegenomen. Een rondje nieuws & social in de vroege ochtend is prima, net zoals Wordfeud spelen, maar dan gaat de smartphone weer uit. En ook tijdens werk of gezinsactiviteiten is hij niet meer op de voorgrond. Ik zet hem gedurende de hele dag op stil of trillen en bel wel terug wanneer ik gebeld word. En dat levert me tijd en rust op!

Ik denk dat het verstandig is met enige regelmaat een digitale-detox-week in te plannen, al is het alleen maar om je opnieuw bewust te worden van de hoeveelheid tijd je verspilt aan onzinnige dingen! En wanneer je niet persé een smartphone nodig hebt, overweeg dan eens gewoon een overstap naar een mobiele telefoon met een prepaid kaart, scheelt niet alleen tijd, maar ook geld!

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Sociale media – dat zware gevoel van niet goed genoeg zijn [persoonlijke blog]

Eind 2020 besloot ik het jaar 2021 zonder sociale media door te brengen. Dat was …