Het basisschool boek over alles op de basisscholen

Basisschool: wat u daarover wilt weten staat ongetwijfeld in Hét basisschool boek!

Het basisschool boek over alles op de basisscholenIeder levensjaar van kinderen zullen ouders weer voor nieuwe ervaringen, plezier en problemen stellen. Het naar de basisschool gaan van je kinderen is ongetwijfeld de meest ingrijpende nieuwe fase en als het goed is doet deze fase met ieder jaar zich sterk ontwikkelende kinderen zo’n acht jaar en dat is behoorlijk lang. We worden niet opgeleid in het opvoeden van kinderen, maar we worden ook niet opgeleid voor alle zaken waar we dan – soms verrassend – mee te maken krijgen. Het hangt dan erg af van de kwaliteit van de school of ze je als ouders mee nemen bij alle nieuwe zaken die je voor de voeten komt.

Recensie
Wil je als ouder overzicht dan is het boek van Jacqueline Wouda het beste overzicht van alles wat je als ouders kan tegenkomen. Het boek heet niet voor niets HET BASISSCHOOL BOEK en die titel maakt het helemaal waar.

De indeling van het boek is plezierig en nodigt uit tot (verder) lezen en (verder) bladeren. Inhoudelijk begint het met het beschrijven van de groepen en nietr alleen wat de kinderen in die groepen aan leerstof krijgen, maar ook de sociaal-emotionele omntwikkelingen en typische problemen die je als ouder gaat tegenkomen in de fase van de basisschool, tot en met pre-puberen en verliefdheid.

Prepuberen op de basischool verliefd worden

Maar de behandeling van de onderwerpen is meer dan het curriculum van de greoepen en uiterst gevarieerd en uitputtend: van 10-minuten gesprekken, pesten, schoolfruit en andere (on)gezonde etenswaren onder schooltijd, schooltijden, ‘vrijwillige’ bijdrage, buitenschoolse opvang, leerproblemen, huiswerk, cito-toesten, zitten blijven, conflicten, meehelpen op school, en niet te vergeten – want daar begint het allemaal mee: de schoolkeuze.

Petje af voor deze uitputtende behandeling van alle onderwerpen, waar je je als ouder als je kinderen naar de basisschool gaat misschien helemaal niet aan denkt en waar je soms, vaak in onvolledige gesprekken met mede-ouders op het schoolplein mee wordt geconfronteerd. Dat is de kracht van het terecht aangegeven HÉT basisschool BOEK, maar ook haar beperking: het is meer een naslagwerk dan een van kaft tot kaft te lezen boek. En als je kinderen in groep 2 zitten zijn de hoofdstukken over de groepen 7 en 8 en verliefdheid nog niet zo relevant. Dat komt pas jaren later en dan zou zo maar de inhoud al weer wat gedateerd kunnen zijn. Het mooie van het boek is dat het plezierig leest en met het dan onvermijdelijke doorbladeren op onderwerpen komt waar je anders niet zo snel bij stil zou staan, maar qua inhoud en de ontwikkelingen in onderwijsland zou het beter volledig online kunnen staan. Een dilemma dus.

Misschien zou het iets voor trotsemoeders.nl zijn om de inhoud (geupdated) en goed doorzoekbaar op vragen en problemen toegankelijk te maken voor grote groepen ouders met schoolgaande kinderen.

Het boek is geprijsd voor € 22,95 en bij bol.com te bestellen.

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Ilse Warringa regisseert “Luizenmoeder” – de film

Hebben jullie ook zo genoten van de serie De Luizenmoeder? Een van de personages die …

Share
Share