Pokerface

cover pokerfaceSem de Wit, zestien jaar, vijf vwo, speelt al heel zijn leven ijshockey. Als hij gevraagd wordt voor het eerste team, bedenkt hij zich geen moment en grijpt zijn kans. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te bewijzen, maar merkt al snel dat het niet meevalt. Gelukkig is er een speler die vriendschap met hem sluit. Dave helpt Sem een hoger niveau te bereiken op het ijs, en hij introduceert hem in de wereld van het pokeren. Sem lijkt aanleg te hebben en neemt steeds grotere risico’s in het spel. Totdat het op een avond gruwelijk uit de hand loopt…

Recensie
Ik moet eerlijk schrijven dat ik met enige tegenzin aan Pokerface ben begonnen. Dit kwam eerlijk gezegd vooral door de cover die mij totaal niet aanspreekt (en waardoor ik het boek ook nooit uit mezelf gekocht zou hebben). Dat is jammer, want het boek is meer dan de moeite waard!

Voordat ik begon heb ik op internet wat meer informatie opgezocht over het boek en over Buddy Tegenbosch http://www.buddytegenbosch.nl/bio/, de auteur. Dat Tegenbosch in het dagelijks leven piloot is bij een grote commerciële luchtvaartmaatschappij intrigeerde mij en maakte mij toch wel nieuwsgierig naar de boeken die hij schrijft.

IMG_4340
Ik was aangenaam verrast toen ik Pokerface eenmaal aan het lezen was. Wat een goed boek! Vlot geschreven, leest prettig, er zit voortdurend spanning is waardoor je ook wilt doorlezen. De personages komen goed uit de verf. Al denk je dat je zelf heel verstandig bent en nooit de verkeerde keuzes zult maken (dat idee is pubers eigen toch?), volgens mij kan iedereen zich goed verplaatsen in Sem en zijn vrienden. Je leeft mee met wat er gebeurt en zit soms met kromme tenen verder te lezen. Wat is het lijntje soms dun en wat kan het moeilijk zijn om nee te zeggen tegen allerlei verleidingen.

Wel verbaasde ik me af en toe over de volwassenheid en de activiteiten van de 16-jarige hoofdpersoon. Stappen, nachtclubs, pokeren, verkeerde vrienden, … Oh, dacht ik soms, gaat mijn dochter over drie jaar ook tot ’s avonds laat uit in de stad en naar nachtclubs en … Hmmmm, aan dat idee moet ik nog even wennen.

IMG_4341
Al met al vind ik Pokerface een goed boek dat heel prettig en vlot leest. Het komt heel realistisch over en ik geloof ook echt dat dit soort situaties echt voorkomen. Volgens mij heel goed voor je kind in de middelbare schoolleeftijd en geschikt voor diverse verplichte lijsten voor Nederlands. Maar ook goed voor ons als ouders om te lezen en ons te verdiepen de volwassen wereld die naast mooie dingen ook vol kan zijn van gokken, drank en drugs en waar je kind over niet al te lange tijd zijn of haar eerste stappen in gaat zetten …

IMG_4342
Nu nog mijn oudste dochter van 13 over haar weerstand tegen de cover heen helpen … Zij voelt hetzelfde als ik deed voor ik het boek las en is nog niet echt gemotiveerd om in Pokerface te beginnen. TFullSizeRendererwijl het zo’n goed boek is voor kinderen van haar leeftijd en iets ouder, om zich bewust te worden van hoe onze maatschappij in elkaar zit en welke gevaren je soms onbewust en onbedoeld kunt lopen. Ik vrees alleen dat zij het meer een jongensboek dan een meisjesboek zal vinden.

Pokerface – Buddy Tegenbosch
Young adult, paperback, 256 pagina’s, Uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share