Zonder jou [recensie]

zonder-jou-coverWat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? En hoe ver kun je gaan om hem te beschermen?
Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem.
 
De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Recensie
Eigenlijk al vanaf de eerste bladzijde was ik geboeid door Zonder jou. Nee, ik was al geïntrigeerd door de flaptekst waarin gesproken werd over het kind dat een persoonlijkheidsstoornis heeft. Wow, het klinkt allemaal zo heftig … En op voorhand zat ik natuurlijk vol vooroordelen. Want verlaat Oscar, de vader van Mick, zijn vrouw en kind nu echt alleen omdat hij niet goed kan omgaan met wat er met Mick aan de hand is? Ik kon me er eerlijk gezegd niet zoveel bij voorstellen. Maar toen had ik ook nog niet gelezen hoe Mick zich gedraagt …

zonder-jou-dans-rond-mick

Ik begon Zonder jou dus te lezen met een lichte antipathie jegens Oscar, maar die antipathie liet ik al snel varen. Wat een lieve, attente aardige man is dat zeg!

zonder-jou-ticktock
En ik kan me eerlijk gezegd ook voorstellen dat hij moeite heeft met de gedragingen van zijn kind. Want die zijn extreem hoor … Je hoopt toch echt niet dat jouw kind dat doet …
Maar ik kon me ook zo goed verplaatsen in de wanhoop van Valerie. Mick is wel háár kind (en dat terwijl de kinderwens van Oscar groter was dan die van Valerie) en als moeder wil je het beste voor je kind, wil je je kind steunen en helpen, tot in het oneindige, hoe moeilijk dat ook is.

zonder-jou-dans-rond-mick
Tja, moet ik nog meer vertellen? Kan ik nog meer vertellen zonder te veel los te laten van de plot?
Valerie duikt in haar verleden. Ze heeft een vrij afstandelijke moeder die erg op zichzelf gericht is en verwacht dat zodra zij belt Valerie alles uit haar handen laat vallen. En haar vader kent ze niet, die is al voor haar geboorte spoorloos verdwenen.

zonder-jou-manipulatie
Om meer grip te krijgen op Mick en wat Mick beweegt, gaat Valerie op zoek naar haar biologische vader. Ze schrikt, zoekt parallellen, schrikt, ziet verbanden en schrikt.

zonder-jou-bondgenoten
Ondertussen gebeurt er van alles met en rond Mick. En al hebben Valerie en Oscar de scheidingspapieren getekend (toch?), ze trekken weer naar elkaar toe en vinden elkaar opnieuw. Samen staan ze sterk en alleen samen kunnen ze zich staande houden.

zonder-jou-mick-in-ziekenhuis zonder-jou-mick-haat-en-liefde

Zonder jou wordt verteld vanuit het perspectief van Valerie. Ieder hoofdstuk begint echter met een cursief gedrukte passage. Meestal is dat een gebeurtenis vanuit het verleden, vanuit het perspectief van Mick. Een enkele keer is dat iemand anders, zoals de moeder van Valerie. Aan het einde van het boek lopen de cursieve passages parallel met de gebeurtenissen in het boek. Vooral deze cursieve teksten doen soms de rillingen over je rug lopen …

zonder-jou-trap
Het eind zag ik niet helemaal aankomen. Pas een paar bladzijden voor het eind dacht ik ‘het zal toch niet …?’ Ik schrok. En het heeft me moeite gekost om het verhaal van me af te schudden.

zonder-jou-verlangen
Zonder jou wordt een literaire thriller genoemd, geschreven door Chantal van Gastel en haar zus Priscilla van Gastel. Chantal kennen we al van verschillende feelgood boeken, zoals ‘Zoek het maar uit’, ‘Zwaar verliefd’ en ‘Ik wist het’.  Persoonlijk vind ik haar chicklit erg prettig geschreven en lees ik ze graag. Maar samen met haar zus heeft ze ook een uitstekende boek afgeleverd. Of ik het zelf direct als thriller zou bestempelen, dat weet ik niet, maar hoe belangrijk is dat etiketje …? Van mij mogen de zussen in ieder geval nog veel meer boeken gaan schrijven!

zonder-jou-nooit-meer-lief

Hier kan je vast een paar bladzijden lezen.

Zonder jou – Chantal van Gastel & Priscilla van Gastel
Thriller, paperback, 384 pagina’s, Uitgeverij HarperCollins
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share