Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen – Paul van Loon

cover op zoek naar jeroen bosch in zijn schilderijenWat is dat voor geluid, midden in de nacht? Tot zijn grote verbazing komt Paul in een andere wereld terecht. Een wereld vol vreemde wezens en bizarre taferelen, waarvan hij het bestaan nooit had kunnen vermoeden. Maar de duizelingwekkende werkelijkheid van Jeroen Bosch is niet zonder gevaar… Hoe komt Paul ooit weer thuis?

Recensie
2016 is het jaar van Jheronimus Bosch. In 2016 is het 500 jaar geleden dat Jeroen Bosch is overleden. Uitgeverij Leopold heeft in het kader van het Jeroen Bosch-jaar twee boeken uitgegeven. Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen van Paul van Loon is hier een van. Overigens is dit boek eerder gepubliceerd, in 2001 onder de titel ‘De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch’. Het andere boek is een prentenboek van Thé Tjong-Khing.

Toen ik Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen voor het eerst in mijn handen hield, was ik even terug in de tijd. Meer dan 30 jaar geleden was ik in Madrid en ben ik in het Museo del Prado geweest. Ik was nog een klein meisje van een jaar of 8 en echt heel veel herinneringen heb ik niet meer aan dat museum-bezoek. Ik weet dat wat schilderijen van De Goya indruk op mij maakten, maar kennelijk herinner ik me dus ook werk van Jeroen Bosch. Het was dit schilderij, dat mij toen wel beangstigde, en dat ook Op zoek naar Jeroen Bosch wordt gebruikt.

IMG_8095
In Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen maakt Paul van Loon volop gebruik van (fragmenten van) schilderijen van Jeroen Bosch. Wat ik erg leuk vind, is dat hij er kleine wezentjes aan toe heeft gevoegd die het verhaal en de schilderijen becommentariëren.

IMG_8093

Ik vind het ook interessant om kennis te maken met deze andere kant van Paul van Loon, die ik eigenlijk alleen ken van Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks.
Paul van Loon gaat in Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen letterlijk op zoek naar Jeroen Bosch.

IMG_8094 IMG_8092

Wat ik erg treffend vond, was dat Paul van Loon beschrijft zich vaak in verschillende werkelijkheden te bevinden als hij aan het schrijven is. De Andere Werkelijkheid noemt hij dit, de plaats waar zijn verhalen ontstaan en waar dromen en nachtmerries werkelijkheid worden. Er blijken meer andere werkelijkheden te zijn, bijvoorbeeld die van de schilderijen van Jeroen Bosch. En dat is een wereld die niet ongevaarlijk is.
Dit citaat, dat daar over gaat, spreekt mij aan:

IMG_8097

Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen is een kinderkunstboek dat zeer de moeite waard is. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik een voorliefde voor dit soort boeken heb, maar ik heb echt veel waardering voor pogingen om musea, kunst en cultuur toegankelijk te maken voor (jonge) kinderen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit boek niet alleen geschikt is voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Kunst hoeft niet moeilijk en eng te zijn, het is juist bijzonder en leuk!

Op zoek naar Jeroen Bosch in zijn schilderijen – Paul van Loon
Jeugdboek, hardcover, 80 pagina’s. Uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_8098

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …