Je zou maar Frazzled zijn….. Ruby Wax in Amsterdam [verslag]

ruby-wax-amsterdam-frazzled-foto-verslag-copyright-trotse-moeders-2Ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandstalige uitgave van haar boek Frazzled, was Ruby Wax in Nederland. Ik heb “vroeger” altijd genoten van de ‘interviews’ die Ruby Wax had met allerlei celebrity’s. Zoveel intelligentie en humor, en tegelijkertijd zo eerlijk en kwetsbaar. Het was goed televisie waarbij ik regelmatig de slappe lach kreeg.

Ruby Wax is echter meer dan de comedienne die wij van televisie kennen. Ze is een vrouw die worstelt met een hele zware jeugd (waar ze eerlijk over is) en met depressies (waar ze ook eerlijk over is). En dat is al indrukwekkend, omdat ze er niet ‘zielig’ over doet, maar het vertelt op een manier die binnen kan komen, zowel bij mensen die er herkenning mee hebben als bij mensen die dat niet hebben. En vooral dat laatste is belangrijk, want daardoor kan er hopelijk meer begrip komen. Ook voor de mensen die herkenning hebben, is haar openheid verfrissend en haalt het psychische problemen uit de taboe-sfeer.

Ruby Wax heeft, om haar depressies onder controle te krijgen, van alles gedaan. Haar grootste stap was uitzoeken welke aanpak volgens deskundigen het effectiefst was. Ze kwam uit bij Mindfulness en is zelf gaan studeren en behaalde in 2013 een master in mindfulness based cognitive therapy aan de Universiteit van Oxford. Ze heeft inmiddels twee zeer toegankelijke boeken geschreven over wat zij geleerd heeft van haar studie, over hoe hersenen werken en hoe je die werking kunt beïnvloeden en over hoe mindfulness werkt en hoe je mindfulness kunt integreren en toepassen in je dagelijks leven.

Ik heb beide boeken gelezen en zal ze over een tijd opnieuw lezen. Ze zijn zeer helder, geven veel informatie en ook praktische tips. Daarnaast staan er persoonlijke verhalen en ervaringen van Ruby Wax in en spat, ondanks de vaak heftige onderwerpen, de humor van iedere pagina. Hieronder zie je hoe dat werkt: Ruby Wax tijdens een TED Talk (helaas niet ondertiteld):

Terug naar Amsterdam waar ik met honderden andere geïnteresseerden in de Westerkerk geluisterd heb naar een interview met Ruby Wax. Voor mij (omdat ik beide boeken al gelezen had) was er weinig ‘nieuws’, maar het was heerlijk om Ruby Wax van dichtbij te horen en te zien. Ze sprak niet alleen over haar boeken, maar ook over andere onderwerpen die haar raken, zoals haar slechte gevoel over Donald Trump als potentiële president. Ze heeft hem ooit geïnterviewd. Hieronder een stukje, maar wanneer je de hele uitzending bekijkt, kun je je voorstellen waarom ze -mild uitgedrukt- deze man niet zo ziet zitten (en hij haar ook niet).

Ruby Wax is eerlijk en heeft een heerlijk gevoel voor humor. Haar kennis over psychische problematieken en haar ideeën over oplossingen daarvoor, zet ze helder uiteen, zowel tijdens een interview zoals in de Westerkerk bij The School of Life, als in haar boeken, die allebei zéér de moeite waard zijn. Ik heb genoten van de avond in Amsterdam en hoop dat er nog meer boeken geschreven door Ruby Wax zullen verschijnen.

ruby-wax-amsterdam-frazzled-foto-verslag-copyright-trotse-moeders-5

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

‘Laat het licht aan’ maakt depressie bij middelbare scholieren bespreekbaar

Première ‘Laat het licht aan’ Hakken aan, mooie blauwe jurk, deze week ging ik naar de …

Share
Share