De laatste reis van de Ballerinus

cover ballerinusRavi woont met zijn vriend IJs, een zwerfhond, aan het water. Op zijn verjaardag verandert zijn leven. Hij krijgt een abonnement voor een dierentuin cadeau en hij ontmoet Sep, een kapitein op leeftijd die vergezeld wordt door zijn sprekende papegaai Sjon, ahum, John. De dierentuin blijkt een oude circustent te zijn, waar circusdirecteur Benno de scepter zwaait.

Ravi komt er achter dat Benno van plan is de dieren aan de slager te verkopen. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Hij besluit de dieren te redden, en na een zenuwslopende avond varen ze uit op de Ballerinus, het schip van kapitein Sep, om de dieren thuis te brengen. Er is wel een probleem… De dieren komen van over de hele wereld! Ravi en Sep trotseren gevaren, proberen uit handen te blijven van de slager en beleven avonturen die onvermijdelijk bij een lange reis horen.

Recensie
Mijn eerste gedachte toen ik De laatste reis van de Ballerinus in handen kreeg was ‘wat een juweeltje’! Ik had nog geen letter gelezen, maar de gebonden uitgave met het mooie papier en de prachtige illustraties op zowel het omslag als binnenin het boek gaven een geweldige eerste indruk.

IMG_4748

Ik ben begonnen in het boek en was daarna helemaal verkocht. Wat een geweldig boek is De reis van de Ballerinus! Het heeft alles wat je van een goed jeugdboek verwacht: een goed verhaal, passende illustraties, spannend … Een avontuur in een andere wereld om jezelf in te verliezen, los van de werkelijkheid met televisie, internet en idolen en toch geloofwaardig.

IMG_4749

Een avontuur met dieren doet het altijd goed bij kinderen volgens mij, maar dit boek heeft net dat beetje extra dat het bijzonder maakt. Ravi, IJs, Sep en John reizen werkelijk de hele wereld rond om alle dieren weer thuis te brengen. Costa Rica, Australië, Afrika, Antarctica, ze komen echt overal. In de omslag van het boek kan je de route volgen.

IMG_4747
Het verhaal is prettig geschreven. Het leest heel makkelijk en het is ook heel geschikt om voor te lezen. Geen moeilijke woorden, maar wel zinnen die lekker lopen. De meeste hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk. En als het om de inhoud gaat, ik kan het niet beter samenvatten dan de tekst op de achterkant (zie cursieve tekst aan het begin van dit artikel).

IMG_4757
De illustraties van De laatste reis van de Ballerinus door Linde Faas zijn zo mooi! Ze vullen het verhaal goed aan en geven het extra kleur en inhoud. De kleuren spatten soms echt van het papier. Wat geweldig dat de uitgever ook ruimte heeft gegeven voor illustraties op twee pagina’s zonder tekst.

image

Arienne Bolt, de auteur van het boek, heeft in een aantal columns beschreven hoe De reis van de Ballerinus tot stand is gekomen. Rechts in beeld vind je de linkjes naar de verschillende columns. Deze zijn ook heel interessant om te lezen, en inspirerend bovendien.

IMG_4755
Ik heb De laatste reis van de Ballerinus voorlopig nog niet uit. Ik heb besloten dat ik het ga voorlezen aan mijn jongste dochter van negen om samen van het mooie boek te kunnen genieten. Gedeeld genieten is dubbel genieten nietwaar? Sommige verhalen moet je gewoon delen. Ik ben eigenlijk alleen maar enthousiast over dit boek en kan iedereen met kinderen vanaf 10 jaar (of zonder) aanraden dit boek aan te schaffen!

De laatste reis van de Ballerinus – Arienne Bolt
Jeugdboek, gebonden, 334 pagina’s, Uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

FullSizeRender IMG_4756

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share