Ambulancezorg in Nederland: weetjes

ambulanceIn een korte serie blogs over de ambulancezorg in Nederland is het dit keer tijd voor leuke en interessante weetjes.

Wist je dat er in Nederland zo’n 740 ambulances zijn? Er zijn echt niet elke dag en ieder moment van de dag ook 740 ambulances op de weg. De Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) reserveren altijd een deel van hun capaciteit voor grootschalige rampen of calamiteiten. Daarnaast moeten de ambulances natuurlijk ook onderhouden worden of hebben wel eens schade. En ook tijdens overlappende diensten moeten extra ambulances beschikbaar .

Wist je dat in Nederland alleen de RAV ambulancezorg mag verlenen? De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aan 25 RAV’s in Nederland een aanwijzing gegeven en alleen zij bieden ambulancezorg. De centralist van de meldkamer geeft opdracht hiertoe, niemand anders.

Wist je dat er in een jaar meer dan 1.000.000 ambulance-inzetten zijn? Ongeveer 70% hiervan is spoedeisende ambulancezorg, de ambulance gaat dan zo snel mogelijk naar de patiënt toe.

wanneerWist je dat er overdag bijna net zoveel inzetten zijn als ’s avonds? ’s Nachts is het aantal inzetten beduidend lager. De meeste inzetten vinden plaats in de stad.

Wist je dat de drukste dagen voor de ambulancezorg meestal op feestdagen zijn? 1 januari staat al jaren in de top 3 en ook Koningsdag (voorheen Koninginnedag). Het begin van de kerstvakantie is over het algemeen ook erg druk. De zomervakantie is ook voor de ambulancezorg een rustige periode.

Wist je dat de ambulanceverpleegkundige en –chauffeur net zoveel mannen als vrouwen verzorgen? 50% is man en 50% is vrouw. Slechts een klein deel van de patiënten is kind, 4%.

man vrouw verhoudingWist je dat er binnen de ambulancezorg ongeveer net zoveel mensen werken als in een gemiddeld ziekenhuis? In 2013 werkten in de ambulancezorg, dus bij alle 25 RAV’s in Nederland, ongeveer 5.500 mensen. Ter vergelijking, in het Isala ziekenhuis in Zwolle werkten in 2013 5.440 mensen. Verreweg de meeste mensen in de ambulancezorg, bijna 90%, werken op de ambulance als verpleegkundige of chauffeur of in de meldkamer.

Wist je dat er in de ambulancezorg vooral mannen werken? 70% van de medewerkers is man en 30% is vrouw. De verhouding is wel aan het veranderen, een kleine 10 jaar geleden was nog meer dan 75% man.

De volgende keer meer over de ‘harde’ cijfers!

auto's

Lees hier andere blogs over de ambulancezorg in Nederland >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

DierenpraatTV Doeboek

Het DierenpraatTV Doeboek is hét doeboek voor iedere dierenliefhebber, geschreven door Britt en Richard – …