Het meisje met de parel

meisje parel coverHet meisje met de parel is natuurlijk de titel van het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Maar het is ook, net als Het grote Rijksmuseum voorleesboek, een boek waarin 26 schilderijen tot leven komen. Schilderijen uit het Mauritshuis, dat onlangs weer geopend is.

Je kunt in een museum natuurlijk langs alle kunstwerken lopen en er naar kijken, maar ik merk zelf elke keer weer dat een museumbezoek net wat leuker is als je wat verder gaat. Als je je verdiept in de bijvoorbeeld de achtergrond van schilderijen of beeldhouwwerken. Naar wie kijkt het meisje met de parel bijvoorbeeld? Of hoe is het puttertje thuis gekomen? Wat doet die kleine kikker bij de grote stier van Paulus Potter? En wie heeft zich verstopt om te ontkomen aan de luizenkam?

Een (goede) gids kan je daarbij helpen, maar met een boek als Het meisje met de parel kan je ook heel goed op een andere manier naar schilderijen kijken. In dit boek hebben 26 kinderboekenschrijvers 26 verhalen geschreven bij 26 schilderijen in het Mauritshuis in Den Haag. Natuurlijk is het hun verhaal en zullen we nooit precies weten wie het meisje met de parel zag terwijl Vermeer haar vereeuwigde, maar de verhalen maken wel dat je met meer interesse naar de schilderijen kijkt.

image
Het meisje met de parel
is een mooi groot boek, gedrukt op stevig glanzend papier en in kleur. Anders komen de schilderijen niet tot hun recht. Van ieder schilderij is ook aangegeven wat de titel is, wie de schilder en in welk jaartal het gemaakt is. De meeste verhalen spelen zich als het ware ‘in’ het schilderij af en daarmee in de tijd waarin de schilder leefde en schilderde. Opvallend vond ik dat slechts één auteur er voor heeft gekozen het verhaal naar het nu te verplaatsen.

Een aantal schrijvers hebben ook een verhaal voor Het grote Rijksmuseum voorleesboek geschreven, zoals Imme Dros, maar ik ben ook andere namen tegengekomen. De verhalen zijn van de hand van bijvoorbeeld Joke Reijnders, Harrie Geelen (die een gedicht heeft geschreven), Margje en Sjoerd Kuyper, Annemarie van Haeringen, Anna Woltz, Gideon Samson, Ted van Lieshout, Dolf Verroen, Harmen van Straaten en Maren Stoffels.

image
Ik hou oprecht van dit soort boeken. Het concept de beroemde schilderijen een verhaal te geven spreekt mij enorm aan. Ik hoop dat er nog meer dan dit soort boeken uitkomen. En dan van meer musea en soorten kunstwerken, niet alleen de bekende en vertrouwde oud-Hollandse meesters!

Helaas zijn mijn kinderen nog steeds niet bar geïnteresseerd in deze boeken. De schilderijen vinden ze op het eerste gezicht niet zo boeiend. Ik denk dat ze op deze leeftijd nog meer van moderne(re) en kleurrijke kunst houden. De jongste van 8 vroeg zich zelfs vertwijfeld af of het boek niet meer iets was voor haar oudere zus van 12 … Ik vertrouw er op dat dit goed komt, in de loop van de tijd, als ze wat ouder worden. En ik neem me opnieuw voor om nu toch echt eens met mijn dochters naar het Rijksmuseum of het Mauritshuis te gaan. Dan nemen we de boeken mee en gaan we aan de hand van de verhalen op avontuur in het museum!

Het meisje met de parel – diverse auteurs
Korte verhalen, gebonden, 80 pagina’s, Leopold B.V.
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Omdat de muze [bespreking]

Het bijzondere verhaal van een kunstenares die haar eigen keuzes durfde te maken, tegen de …

Share
Share