Interview met schrijfster Niki Smit (bekend van de “100% – boeken”)

Niki Smit Coco Omslag 2Recensente en Trotse Moeder Isolde heeft enige tijd geleden samen met haar dochter van 8 jaar een recensie geschreven van het boek 100% Coco van schrijfster Niki Smit. Naar aanleiding van deze recensie hebben ze samen een heleboel vragen opgeschreven die ze graag aan Niki wilden stellen.

Gelukkig heeft Niki Smit de tijd gevonden om de vragen te beantwoorden en zelfs nog een paar hele leuke foto’s met de antwoorden mee te sturen. Ben je ook benieuwd naar wie er achter de boeken van de 100%-serie zit? Lees dan hier onder het interview:

Vragen over jouw boeken:

Hoe heb je de titel 100% … voor je boeken bedacht?
Ik heb vijf jaar schrijfles gehad bij schrijfschool Script+ in Amsterdam. Hier ben ik begonnen met mijn eerste boek 100% Nina. Deze titel vond ik goed opvallen.

Waarom heten al je boeken 100% …?
Mijn boeken gaan over 100% jezelf zijn. De hoofdpersonen uit mijn boeken zijn 13 jaar en gaan naar de
brugklas. Dat is natuurlijk spannend. Nieuwe vrienden, nieuwe feestjes, nieuwe jongens… Soms is het moeilijk om in een nieuwe omgeving jezelf te blijven. Terwijl dit zo belangrijk is om je lekker te blijven voelen. Ik laat met mijn boeken zien dat het belangrijk is om altijd jezelf te blijven.

niki-smit-1


Welk deel is jouw favoriet?

Ik ben het meest trots op 100% Coco, ook omdat ik de illustraties zelf heb gemaakt. 100% Mila vind ik ook leuk omdat Mila in Parijs gaat wonen, ik vind het altijd leuk om over Parijs te schrijven.

Wie vind je de leukste persoon uit je boeken en waarom?
Ik heb een groot zwak voor meisjes als Beverly. Aan de buitenkant is Beverly erg stoer, met stip het coolste meisje van de school. Maar van binnen is het een lief en kwetsbaar guppie, zoals alle meisjes. Dat contrast vind ik mooi.

Gaan jouw boeken ook (een beetje) over jou zelf?
Dat denk ik wel. Tijdens het schrijven denk ik vaak terug naar mijn tijd op de middelbare school. Wanneer was ik zelf onzeker? Wat vond ik spannend of juist heel erg leuk? Ik denk dat alle meisjes wel iets van mij hebben, maar het zijn geen Niki’s hoor.

Over 100% Coco:

bynikikaartcoco100% Coco heb je voor het eerste zelf geïllustreerd. Ga je dat vaker doen. Of was het eenmalig?
Mijn nieuwe boek, 100% Coco Paris, heb ik ook zelf geïllustreerd. In ieder geval ga ik alle boeken over Coco zelf illustreren. Ik vind dat ontzettend leuk om te doen.

Waarom heb je voor 100% Coco voor een dagboekvorm gekozen?
Ook grappen kunnen je lekker timen in een dagboek.

Over schrijven:

Wanneer schrijf je?
Ik schrijf altijd in de ochtenden. Ik begin rond acht uur en schrijf dan zo lang mogelijk door, meestal tot een uur twee.

Wat doe je naast het schrijven van 100%-boeken? Schrijf je fulltime, of heb je daarnaast ook een andere baan?
Ik schrijf fulltime. Naast schrijven, teken ik veel. Ik heb voor Bambolino Toys het spel ‘Stijliconen’ bedacht. Dit spel heb ik ook zelf geïllustreerd. Ik hoop dat ik in de toekomst meer tekenopdrachten krijg. Tekenen vind ik meer ontspannen dan schrijven. Een boek schrijven is een hele klus en kost veel gepieker. Van tekenen word ik rustig en blij.

Wat inspireert jou?
De meisjes die mijn boeken lezen zijn mijn grootste inspiratiebron. Ik spreek zo nu en dan af met deze meiden. Het leuk om met hen te kletsen en te horen wat hen bezighoudt. Deze dames zijn vaak heel open en eerlijk tegen mij, dat vind ik bijzonder. Su’aad, modeblogster op www.su-lovely.blogspot.com is ook een inspirerend modemeisje. Een meisje met veel talent en een geheel eigen stijl. Mode inspireert mij natuurlijk ook. Ik vind het leuk om meisjes uit te leggen waarom we Bretonse streepjes dragen en wie de little black dress heeft bedacht.

niki-smit-2

Over jou zelf:

Wat zijn je hobby’s?
Tekenen en plaatjes verzamelen. Ik ben net terug uit Frankrijk en op het vliegveld heb ik een grote stapel Franse modebladen gekocht. Hier kan ik dagen in bladeren. Leuke foto’s scheur ik uit en ik teken alles na. In de winter ga ik graag naar de film en de zomers breng ik het liefst door aan zee. Ook zit ik graag op het bankje voor ons huis te kletsen met mijn buurvrouw.

Wat zijn je lievelingskleren?
Ik hou veel van zachte wolletjes, zoals alpaca en mohair. Ik heb een kast vol mooie sjaals van o.a. Sonia Rykiel en LN Beanies. LN Beanies, het label van de Belgische Ellen Kegels, maakt boterzachte sjaals, deze worden gebreid door omaatjes en vrouwen uit Peru. Met je aankoop steun je dus ook de mensen die voor haar werken. Ook Sukha, een hele leuke winkel in de Haarlemmerstraat in Amsterdam, verkoopt mooie wolletjes. Ze hebben ook eigen label ‘Atelier Sukha’ met onder andere handgebreide sjaals en vesten die zij zelf produceren met mensen uit Nepal.

Ik kijk steeds beter hoe en waar producten gemaakt worden. Ik vervloek alles waar bont in verwerkt is. Ongelooflijk dat mensen hier nog in rondlopen, er zijn zo veel mooie alternatieven. Ook angorawol komt mijn huis niet meer in.

Heb je kinderen? 
Nee.

Waar zou je willen wonen? In Parijs misschien?
Oh ja, het lijkt me geweldig om een aantal jaar in Parijs te wonen. Parijs is zo magisch, ik ben al blij als ik op Gare du Nord alleen al mijn voet uit de Thalys steek. Mijn oma woonde vroeger in Callantsoog, dat vind ik ook een fijn plaatsje, lekker aan zee.

Over lezen:

Lees je graag?
Op vakantie lees ik grote stapels boeken. Vooral jeugdboeken uit Engeland en Amerika en thrillers.

niki-smit-3

Welk boek zouden alle trotse moeders (en vaders) moeten lezen en waarom?
Zelf verslind ik (auto-)biografieën over iconen in de mode. Ik vind het mooi om te lezen hoe deze mensen de wereld observeren. Grace van Grace Coddington, Diana Vreeland, Empress of Fashion van Amanda Mackenzie Stuart en Coco Chanel; The legend and the life van Justine Picardie.

Wat was vroeger jouw favoriete boek? Welke boek zouden alle kinderen moeten lezen en waarom?
Alle boeken van Mariken Jongman. Ik ben groot fan van haar boeken Kiek en Rits. Deze zomer heb ik ‘Alle dieren levend en vrij’ van Mariken gelezen. Haar stijl is vol humor en zo origineel. En dan blijft er natuurlijk nog een waslijst aan andere leuke boeken over. De boeken over Polleke van Guus Kuijer bijvoorbeeld. De prentenboeken van Loes Riphagen. En ik kijk uit naar Het feestvarkentje van Harmen van Straaten.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Interview met thrillerschrijver Stefan Ahnhem

Leuk: ik mocht thrillerschrijver Stefan Ahnhem interviewen. Vóór Corona zou ik uiteraard op kosten van …

Share
Share