smsje

Een vriendje met een mobieltje

Dat kinderen willen wat hun vriendjes hebben, lijkt me iets van alle tijden. Ik vind het alleen als ouder erg lastig om hier mee om te gaan. Waar leg je de grens en hoe leg je dit helder en duidelijk uit zonder hiermee een waardeoordeel te uiten over de vriendjes of diens ouders?

Ieder gezin heeft zijn eigen regels en dat maakt het zeker voor de jongere kinderen best lastig om te begrijpen. Vooral als het hun vriendjes zijn andere regels hebben. Hoe leg ik namelijk aan mijn 6 jaar oude dochter uit dat het buurjongetje van dezelfde leeftijd wel van zijn ouders alleen buiten mag spelen, maar dat ik een 6 jarig kind hier echt nog te jong voor vindt. Vooral bij ons met een gracht voor de deur en een hele smalle stoep waardoor er vooral op de straat gespeeld wordt. Dit is niet echt een ideale speelomgeving. Zeker niet als ik dit afweeg tegen de “veilige” achtertuin waar ook gespeeld kan worden.

Mijn zes jaar oude Janne heeft nu continu te maken met verschillende regels. Wat andere voorbeelden:

Een vriendje die al een mobieltje heeft.
“Waarom mag ik die pas als ik naar de Middelbare school ga?”

Het vriendinnetje die altijd in bikini’s zwemt.
“Ik wil ook een bikini.”

Een klasgenootje die € 2,- per week zakgeld krijgt.
“Wanneer krijg ik zakgeld? Ik wil sparen voor een echt paard.”

Een kennis die haar baby gaatjes heeft gegeven en dus echte oorbellen in heeft.
Dat is niet eerlijk; dat is een baby en ik ben al zes!”

Buurtkindjes die op een doordeweekse dag tot negen uur buiten spelen.
Waarom moet ik om 19.00 uur al naar bed?

Die andere regels van andere ouders zijn moeilijk. Voor Janne en ook voor mij als ouder. Ik zeg nu maar tactisch dat ieder gezin zijn eigen regels heeft en dan zij ook dingen mag die andere kinderen weer niet mogen. Maar die vragen en haar onrechtvaardigheidsgevoel zetten ons wel aan het denken. Soms heeft ze gewoon pech gehad en doen we wat wij goed vinden voor onze kinderen. Maar soms zijn we misschien ook wel iets te streng. Dus binnenkort krijgt Janne zakgeld. We beginnen met € 0,20 per week. Dan heeft ze misschien op haar 18e genoeg gespaard voor een eigen paard. Of voor paardenoorbellen die passen bij haar bikini… Gelukkig duurt dat nog even!

 

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Mag je taart op een hond gooien?

Vragen stellen zonder antwoord te geven. Dat is het idee achter het kinderboek dat de …

Share
Share