Waar is Bernadette?

Waar is Bernadette? is een roman geschreven door Maria Semple en is voor € 18,95 verkrijgbaar via internet of de boekhandel. Het boek gaat over de verdwijning van hoofdpersoon Benadette Fox. Ooit was Bernadette een beroemde architecte met ambitieuze projecten. Maar na hun verhuizing van L.A. naar Seattle is alles anders geworden. Bernadette is dol op haar dochter Bee, maar wordt gek van de sociale controle van de schoolpleinmoeders. En haar man! Door zijn topbaan bij Microsoft lijkt hij zelf wel een computer. Bernadette zegt: stop. En verdwijnt. Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Waar is Bernadette? kreeg geweldige recensies en is een New York Times bestseller.

Recensie
Toen ik dit boek voor het eerst in handen kreeg, werd ik niet direct enthousiast. Persoonlijk vind ik de cover van deze roman de plank volledig misslaan ten opzichte van het verhaal. Het getekende vrouwengezicht op de voorkant van het boek geeft mij een verkeerde eerste indruk. “Ow,” dacht ik. “Weer zo’n simpele ‘vrouwen roman’ zonder diepgang of goed plot”. Het heeft dan ook even geduurd dat het hem in mijn handen heb genomen en ben gaan lezen. En dat was even schrikken! Wat ik niet had verwacht, gebeurde. Het greep me! Achter elkaar heb ik direct de helft van het boek gelezen en gestopt omdat ik echt iets anders moest gaan doen. De dagen daarna had ik weinig tijd en door slaapgebrek weinig fut om door te lezen en daar baalde ik gewoon van! Ik wilde weten hoe het verhaal verder ging lopen, waar het heenging en waar het zou eindigen. Wanneer ik iemand sprak of zag, had ik het gevoel dat ik iets heel spannends had meegemaakt wat ik wilde vertellen en besefte me tegelijkertijd dat het om het boek Waar is Bernadette? ging.

Zonder het verhaal te verklappen, want dat moet je echt zelf gaan lezen, kan ik wel vertellen dat het een ontzettend leuk boek is. Heerlijk voor de uurtjes die je even hebt voor jezelf of om mee te nemen in je koffer naar verre (en niet zulke verre) oorden. De schrijfstijl is vernieuwend en zorgt ervoor dat je eigenlijk constant geboeid blijft. Wanneer je denkt eindelijk te weten waar het boek heen gaat, draait het verhaal weer 180 graden. Het verhaal wordt grotendeels door middel van ‘correspondentie’ beschreven (e-mails, handgeschreven brieven, verslagen en dossiers), waardoor je het verhaal vanuit verschillende personages beleefd. Dit was wel even wennen in het begin. Wat het boek voor mij ook ‘maakt’,  is de hilarische beschrijving die gegeven wordt van de stad Seattle en haar inwoners. Omdat ik voor mijn werk regelmatig afreis naar zowel Amerika als Canada, zie ik precies voor me wat de schrijfster beschrijft en bedoelt. Regelmatig heb ik van binnen, maar ook hardop moeten lachen en aan het einde zelfs een traan. Knap werk van de schrijfster Maria Semple!

Waar is Bernadette? – Maria Semple
Leesboek, hardcover, 331 pagina’s, Luitingh-Sijthoff

About Rianne van de Wetering

r_vd_wetering@hotmail.com'
Trotse moeder van twee prachtige dochters Florine (2009) en Annelin (2012). Na mijn studie Communicatiemanagement, heb ik toch mijn hart gevolgd en nu vlieg ik al bijna acht jaar als stewardess de hele wereld over. Daardoor kan ik mijn passie voor reizen goed combineren met het gezinsleven. Je maakt me blij met een gezellige dag/avond met vriendinnen, lezen, fotograferen, creatief bezig te zijn en heb ik altijd honderden verhalen in mijn hoofd die ik graag opschrijf.

Check Also

Shuggie Bain

‘Een hartverscheurend verhaal over verslaving, verlating en identiteit.’ zo roept Time Magazine. Winnaar van de …