Je baby bij je in bed nemen… Ja of nee?

Samen slapen, ook wel co-sleeping genoemd, wint steeds meer aan populariteit. Tegen het advies in van kinderartsen en het consultatiebureau die samen slapen sterk afraden. Maar is dat terecht?

Samen slapen wint steeds meer aan populariteit. Eerst in Amerika en Engeland, nu ook in België. Het zal niet lang duren voordat Nederland volgt. Verschillende beroemdheden als Miranda Kerr en Kourtney Kardashian promoten zelfs co-sleeping, waardoor de populariteit nog meer toeneemt.

Maar ook onderzoekers verdiepen zich in samen slapen. Een recente Britse studie toont aan dat zowel moeders als baby’s beter slapen als ze het bed delen. In Australië is deze maand een onderzoek gestart hoe verloskundigen en ziekenhuizen betrouwbare informatie over co-sleeping kunnen geven. De onderzoekster: “Het is een controversieel onderwerp, maar de realiteit is dat veel ouders hun baby op een gegeven moment bij zich in bed nemen. Naar aanleiding van het onderzoek hopen we een duidelijke richtlijn te kunnen opstellen hoe dat zo veilig mogelijk kan.”

De onderzoeken en de toenemende populariteit roepen heel wat weerstand op bij diverse artsen en deskundigen. Sinds bekend is dat er een verband is tussen samen slapen en wiegendood wordt het ten stelligste afgeraden. Volgens artsen zijn de risico’s te groot. De helft van de gevallen van wiegendood wordt veroorzaakt door co-sleeping, vaak veroorzaakt door oververhitting of verstikking door één van de ouders.

Toch kan samen slapen wél op een veilig manier. Het meest eenvoudige en de meest veilige manier is om een co-sleeper aan te schaffen, een soort van ledikantje die je aan het eigen bed bevestigt. Je kunt er ook zelf één maken, door een van de zijkanten van het ledikantje af te halen en het bed en ledikant aan elkaar vast te maken. Let er wel op dat de bedden even hoog zijn en er geen ruimte tussen het bed en het ledikantje is.

Nog meer tips om veilig samen te slapen:

  • Drink geen alcohol, gebruik geen drugs en medicijnen
  • Let op de kamertemperatuur, houd deze tussen de 16 en 18 graden
  • Pas op met kussens en dekbedden. Leg je baby onder zijn eigen dekentje of in een slaapzakje
  • Let op dat je baby niet bij jou in bed kan rollen. Goede co-sleepers hebben bij het hoofd- en voeteinde een zijwand, om dit tegen te gaan
  • Laat geen kat of hond op de kamer

Wil je dus graag met je baby samen slapen, dan kan dat ook op een veilige manier.

Deze gastblog is geschreven door Marieke Dijksman. Zij is moeder van een dochter (2008) en een zoon (2009). Omdat haar zoontje een slechte slaper was las ze alles wat los en vast zat over baby’s en slapen. Het restulteerde in website www.slaapbabyslaap.nl, waar je alle informatie vindt om je kindje lekker te laten slapen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Geniet van een heerlijke nachtrust om overdag energiek te zijn voor je kinderen

Voel je je als ouder de hele tijd moe? Dat is zo gek nog niet. …

Share
Share