Pinokkio

Geboren uit een stuk hout dat kan spreken, kletst Pinokkio honderduit. En met heel zijn hart houdt hij van zijn oude vader, Geppetto. Pinokkio probeert hem niet teleur te stellen en een brave jongen te zijn. Maar daarnaast heeft hij ook een onstuimige drang om plezier te maken in het leven. Naïef, arrogant, vaak een leugenaar en toch altijd vol liefde maakt Pinokkio veel brokken. Maar als hij uiteindelijk berouw toont, ontvangt hij van de fee de mooiste beloning die hij zich kan wensen.

Recensie
Een mooi voorleesboek voor druilerige dagen, lekker op de bank, verwarming op 10 en een lekker warm kopje thee, met uiteraard heerlijke pepernoten. Het boek is ware jeugdsentiment voor papa en mama, en onder anderen daardoor ook een erg leuk voorlees boek. Iedereen is bekend met het klassieke Pinokkio verhaal. Hij haalt flinke streken uit en als hij liegt dan groeit zijn neus. Dit is mij dan ook vanuit mijn jeugd goed bijgebleven. Er werd dan ook wel eens tegen mij gezegd, ´je neus groeit´ met als resultaat dat ik een hoofd als een boei kreeg zodat het wel duidelijk was dat ik aan het liegen was…..
Pinokkio wat in het Italiaans “stukje pijnboom” betekent, is de houten hoofdpersoon in een boek van de Italiaanse schrijver Carlo Collodi, dat in 1883 werd gepubliceerd onder de titel Le avventure di Pinocchio.

Het boek Pinokkio werd in de tijd meteen een succes en is in vele talen vertaald, waaronder in 1915 in het Nederlands. ‘Pinokkio’ is ook vele malen verfilmd, waarbij de productie door Walt Disney uit 1940 de bekendste is.

‘Pinokkio’ is een echte kinderklassieker geworden, maar werd het niet alleen voor kinderen geschreven. In de eerste versie wordt Pinokkio opgehangen vanwege zijn vele fouten en overtredingen. In latere versies veranderde de houten pop uiteindelijk in een mensenkind.

Het werk van de schrijver Collodi is behalve een kinderboek, ook een symbool was van de stijve samenleving uit die tijd en het contrast toonde tussen eerbaarheid en formele vormen en het volgen van het vrije instinct.

Sommige beelden uit het boek zijn wereldberoemd en worden regelmatig geciteerd, met name de lange neus die het gevolg is van liegen.

Pinokkio – Carlo Collodi
Prentenboek, hardcover, 81 pagina’s, De vier windstreken
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Lees ook:
Kabouter Plop leest voor
Jojo het slangenmeisje
Als je terugkomt

About Nienke

nschuil@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van bijna 5 jaar, die zich al heel wat voelt, en een zoon van nu ruim 2 die denk dat de wereld draait om het eten van snoepjes en koekjes. Ik werk part-time, 3 dagen in de week, op maandag en woensdag ben ik thuis bij de kinderen. Ik hou van schrijven, lezen, kletsen, koken, zoeken naar een nieuwe uitdaging, buiten zijn en leuke dingen ondernemen met de kinderen.

Check Also

De avonturen van Tommie en Lotje (deel 2)

Deze bundel staat vol herkenbare, humoristische en soms ook spannende verhalen over Lotje en haar …