Pubers

PubersWaarom krijgen pubers zweetvoeten en zijn ze ’s morgens niet uit hun bed te branden? Waarom gedragen tot dan toe leuke en lieve kinderen zich ineens zo onaangenaam? Worden ze puur door hun leven geleid? Waarin schuilt het verschil tussen puberjongens en pubermeisjes? Welke invloeden hebben alcohol, roken en drugs op het puberbrein? En vanwaar toch die hang naar sex en oorverdovende muziek?

De typische gedragingen van mensen tussen de twaalf en twintig, iedereen kent ze. Maar begrijpen we ze ook? Een Britse dierenarts heeft de antwoorden. Hij legt met veel gevoel voor humor verbanden tussen de dierenwereld en de jonge mens die in een lichamelijke, emotionele en mentale achtbaan zit. Verliefdheid, onzekerheid, des-interesse, er zijn allemaal biologische en psychologische verklaringen voor. En wat blijkt? De puber is geen plaag, maar een hoogtepunt van natuurlijk vernuft.

Pubers is echt een boek voor diegenen die met een exemplaar in huis wonen of er zelf één zijn.

Recensie
Pubers… de titel van dit boek zegt al waar het boek over gaat. Maar in dit boek gaat het niet alleen om het gedrag van pubers. Er wordt vooral gekeken waar het gedrag van pubers vandaan komt, en waarom pubers zijn, zoals ze zijn. Zo wordt er uitgelegd hoe de verandering in de hersenen ontstaan en wat voor invloed dat heeft op het gedrag. Zo kom je erachter waarom pubers vaak experimenteren met drank en drugs, waarom ze zo opstandig kunnen zijn en waarom pubers zo verdrietig en in de war kunnen zijn. Ook de lichamelijke veranderingen worden onder de loep genomen. En waar deze veranderingen voor dienen.

Toen ik dit boek las, moest ik aan mezelf denken in de puberteit. Heel erg opstandig, scheuren met de brommer (gelukkig altijd goed gegaan), spijkerbroek met gaten erin, in de bouw op de steigers klimmen (en er vanaf springen) en nog veel meer gekke dingen… Pubers sprak me dan ook erg aan om te gaan lezen. Aan de ene kant vind het een interessant boek, omdat je meer leert over het ontstaan van het gedrag van pubers. Maar aan de andere kant, staat het boek vol met hoe het lichaam en de hersenen veranderen, én dus hoe pubers ontstaan. Pubers staat vol met theorieën over het hoe en het waarom. Naar mijn idee een beetje teveel theorie en teveel onderzoek. Maar aan de andere kant, heb ik het boek wel in twee avonden uitgelezen. Dus Pubers bleef me wél voldoende boeien om door te blijven lezen.

Erg handig is het alfabetische register achter in het boek, van onderwerpen die in het boek behandeld worden. Zo zie je in één oogopslag op welke bladzijde(n) je een bepaald onderwerp kunt vinden.

Pubers is vooral leuk voor ouders die zelf pubers thuis hebben. Misschien dat dit boek dan meehelpt om de pubers beter te begrijpen. Of pubers zelf dit boek ook erg leuk vinden, dat vraag ik me af. Zelf zou ik dit boek niet gelezen hebben, als puber zijnde. Over een paar jaar, als mijn kinderen zelf pubers zijn, pak ik dit boek er vast weer eens bij. Dan kan ik nog eens nalezen waarom ze zo puberaal doen. En wie weet heb ik er dan wat meer begrip voor…

Pubers – David Bainbridge
Opvoedboek, paperback, 366 pagina’s, Thomas Rap
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
Canon over opvoeden moet ouders helpen
Aargh! Eerste hulp bij opvoedstress
Gelukkige kinderen, de gebruiksaanwijzing

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Een jaar kleiner [persoonlijk blog]

En weer ben ik jarig. En hoewel in huize TrotseMoeders gevierd wordt dat ik een …