ik wil alles wat niet mag

Ik wil alles wat niet mag

In de versjes van Annie M.G. Schmidt barst het van de opstandige, dwarse kinderen die vaak lekker hun eigen gang gaan. Zo ook in dit versjesboek Ik wil alles wat niet mag.

Recensie

Wat heerlijk, een Annie M.G. Schmidt- week. Wat genieten is dat toch! Want zeg nou toch zelf, iedere volwassenen kent wel iets van Annie M.G. Schmidt. De titel van dit boek Ik wil alles wat niet mag spreekt meteen aan, want het is toch heerlijk om dingen te doen die eigenlijk niet mogen. De titel Ik wil alles wat niet mag deed me terugdenken aan mijn jeugd en bij het zien van de inhoudsopgave met titels als De wim-wam reus en Ik ben lekker stout en De toren van Bemmelekom kon ik de tekst en de woorden nog letterlijk opzeggen…

De wim- wam reus
“In de wilde zwarte bossen woont de wim- wam reus
met de wim- wam oren en de wim- wam neus.
’s Avonds loopt hij daar te darren in de manenschijn
en als hier de kleine kindertjes ondeugend zijn,
kan die reus dat altijd horen
met zijn wim- wam oren…

of het ondeugende versje Ik ben lekker stout
Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet meer zegen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer…
nee, nooit meer in mijn leven!
Ik hou m’n handen op m’n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Hoe komt het toch? Dat je die woorden nog zo goed weet, zelfs na al die jaren nog. Dat is waarschijnlijk ook de kracht van Annie M. G. Schmidt. Het lijken zulke eenvoudige en simpele versjes maar ze zijn gewoon verankerd in je hoofd. Het zijn ook de versjes die je wilt doorgeven aan je kinderen, juist omdat je er zelf zo van genoten hebt en nog steeds nog zo van geniet als je deze versjes aan je kind voorleest! Het zijn de versjes die zélfs over 100 jaar nog leuk en eigentijds en ook heel aandoenlijk zijn en waar je kinderen ook weer van genieten.

Harrie Geelen

De illustrator van dit boek is ook niet de eerste de beste: Harrie Geelen. Ik ken zijn werk vooral van Imme Dros; ik vind zijn werk vooral prachtig bij De schaduw van Jan. Hij maakt verf illustraties bij elke bladzijde in het boek en op de bovenste helft van de bladzijden. Ze zijn een aanvulling op de versjes die eronder staan. Net als Schmidt heeft ook Harrie Geelen verschillende prijzen gewonnen. Zo won hij ook voor het andere mooie boek van Annie M.G. Schmidt Het beertje Pippeloentje de Gouden Penseel in 1995. De combinatie Harrie Geelen en Annie M.G schmidt is dus een goede mix gebleken.

ik wil alles wat niet mag

Goed voor de ontwikkeling van je kind

Het is goed voor het ritme en taalgevoel van je kinderen om deze heerlijke versjes voor te lezen. Waarschijnlijk zegt je kind deze na een paar keer voorlezen zeker ook moeiteloos na. Bij het aanbieden van dit boek aan je kinderen, maken zij kennis met een eerste aanzet tot poëzie. De versjes zijn eigenlijk verhaaltjes, die erg leuk en grappig zijn en waarin de kinderen ook lekker stoute dingen doen!

Dit boek is geschikt voor de leeftijd van 7 en 8 jaar, maar zeker ook voor jongere kinderen van groep 1, 2 en 3 van de basisschool. Ik wil alles wat niet mag kan prima gebruikt worden om gesprekken aan te gaan over stoute dingen die eigenlijk niet mogen, over rijmen en alle onderwerpen van de versjes.

Er zijn van die dingen, die ik heel graag aan mijn kinderen wil meegeven zoals de liefde voor boeken, het genieten van woorden en zinnen, maar ook dat er bepaalde schrijfsters zijn die je gewoon moet kennen. Ik zou zeggen: “doe lekker stout”, bestel dit boek en geniet, geniet en GENIET!

ik wil alles wat niet mag

Ik wil alles wat niet mag – Annie M.G. Schmidt & Harrie Geelen
Rijmboek, hardcover, 48 pagina’s, Querido

Lees ook:
Het beertje Pippeloentje
Pluk van de Petteflet
Otje

Share

About Nikky Lieuw- Schipper

nikky.schipper@gmail.com'
Op dit moment ben ik thuisblijfmoeder. Ik ben moeder van drie kinderen: een jongen en twee meisjes (tweeling). Ik ben gek op lezen, boeken en alles wat met taal te maken heeft.

Check Also

Hoe maak je een babykamer in een ‘Fiep-Westendorp-thema’?

Een van de leukste dingen om te doen wanneer je zwanger bent, is nadenken over …

Share
Share