Alcohol en zwanger worden, zwanger zijn of borstvoeding geven [gegevens]


Overal hoor je dat je geen alcohol zou moeten drinken wanneer je zwanger bent. Toch drinken veel zwangere vrouwen nog steeds alcohol, ondanks dat ze zwanger zijn. Kan dat echt kwaad? En zo ja, waarom? En hoe zit het met alcohol wanneer je zwanger wilt worden of borstvoeding geeft? Hieronder staan gegevens en adviezen, afkomstig van de gezondheidsraad.

Ethanol

De schadelijke stof in een glas wijn, bier, of andere alcoholhoudende drank is ethanol. Ethanol is de scheikundige naam voor wat wij alcohol noemen. Ethanol gaat via de placenta over van zwangere vrouw naar embryo en foetus. Na de geboorte kan het via de moedermelk in de baby terecht komen.

Met andere woorden: geen alcohol drinken wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft voorkomt dat je baby alcohol via de placenta of moedermelk binnenkrijgt.

Alcohol tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is de ethanolconcentratie in het weefsel van het embryo en de foetus gelijk aan die in het bloed van de moeder. Bij zogende vrouwen is de concentratie in de moedermelk gelijk aan die in het bloed. Dit resulteert bij de zuigeling echter in een aanzienlijk lagere concentratie van ethanol in het bloed, omdat de via de moedermelk geconsumeerde hoeveelheid ethanol zich over het lichaam van de zuigeling verdeelt.

Met andere woorden: alle alcohol die je tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode tot je neemt, komt bij je (ongeboren) baby terecht en kan schade veroorzaken.

Vóór de zwangerschap

Er zijn aanwijzingen dat alcoholgebruik vóór de conceptie vanaf één standaard horecaglas per dag of mogelijk zelfs bij een lager consumptieniveau de vruchtbaarheid van de vrouw vermindert. Het risico van miskramen en foetale sterfte wordt mogelijk niet alleen door het alcoholgebruik vóór de conceptie van de vrouw, maar ook door dat van de man verhoogd. De omvang van beide effecten lijkt toe te nemen naarmate het alcoholgebruik hoger is.

Met andere woorden: wanneer je zwanger wilt raken, is het aan te raden om al te stoppen met het drinken van alcohol, dit geldt zowel voor de (aanstaande) vader als de (aanstaande) moeder.

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share