Arbeidsongeschiktheid: voorkomen en financieel opvangen

Voor Trotse Moeders die werken als zelfstandige (ondernemer of ZZP-er) is het een schrikbeeld: arbeidsongeschikt worden. Natuurlijk kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten, maar beter nog is om arbeidsongeschiktheid proberen te voorkomen en de arbeidsongeschiktheidsverzekering in te zetten als vangnet voor onvoorziene omstandigheden.

Arbeidsongeschiktheid

Stel, je bent Trotse Moeder en je hebt er voor gekozen om je eigen bedrijf op te zetten om zo meer vrijheid te hebben in je agenda. Het klinkt ideaal, je werk om de zorg voor je kinderen heen plannen. Maar er zijn ook valkuilen. Ongemerkt zit je vaak ’s avonds en in het weekend nog achter je computer omdat een van je kinderen ziek thuis was, of er een aantal oudergesprekken waren op school.

En wat als je zelf ziek wordt? Hoe gezond je ook leeft, je kunt ook pech hebben: een chronische ziekte krijgen of een ongeval. Voor veel onverzekerde ondernemers betekent dit de weg naar de bijstand waarbij je financiële onafhankelijkheid verleden tijd is.

Klachten voorkomen

Meer dan de helft van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten, zoals burn-out, depressie, extreme vermoeidheid en spanningsklachten. Ook deze zijn niet altijd te voorkomen, maar door goed na te denken over je belastbaarheid en een evenwicht te creëren tussen inspanning en ontspanning, heb je zelf enig grip op enkele stress bepalende factoren.

Tips om beter om te gaan met stress zijn onder meer: gezond eten, sporten / bewegen, goede balans tussen werk en rust. Schroom ook niet om contact op te nemen met de huisarts wanneer je merkt dat je psychische klachten begint te ontwikkelen. Vroeg ingrijpen door hulp te zoeken, kan een hoop ellende voorkomen.

Duizendpoot

Veel moeders zijn echte duizendpoten. Ook zonder betaald werk, is een dag van een Trotse Moeder vaak gevuld met duizend-en-een dingen. Sommige moeders kiezen zelfs voor een betaalde baan om even rust te hebben van het veeleisende huishouden door zich te kunnen richten op één ding: werk, terwijl de kinderen goed verzorgd achter blijven bij partner of opvang.

Niet vreemd: zet voor jezelf maar eens een paar dagen op een rij wat je de hele dag door doet. Je zult schrikken van het aantal activiteiten die je ongemerkt verricht! Niet gek dus dat het teveel kan worden, zeker wanneer er ook nog de verantwoordelijkheid voor (een deel van) het inkomen bij komt.

Stappenplan

Wanneer je zowel moeder als ondernemer / zzp-er bent, is het goed om voor jezelf een stappenplan te maken. Begin met het eerlijk noteren van de activiteiten die je dagelijks doet. Tel daarbij ook de dubbele dingen zoals een was opvouwen terwijl je een telefoongesprek voert, of koken terwijl je je mail doorleest. Wanneer je dat voor jezelf duidelijk hebt, kijk dan naar hoe je voldoende ontspanning kunt inbouwen. Maak daarvoor ruimte in je agenda. Plan dus echt dingen in als: met je kind naar buiten gaan (zonder telefoon) of een boek lezen en maak deze agendapunten even belangrijk als andere dingen die “moeten”.

Hulp zoeken kan anoniem en gratis

Signaleer signalen van stress tijdig en zoek hulp. Wat veel mensen niet weten, is dat je gratis gebruik kunt maken van diensten om (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Dit kan ook anoniem en is een gratis extra service bij je AOV. Zo is er bijvoorbeeld MentaVitalis, een onafhankelijke coaching- en counselingsdienst met 15 jaar ervaring in het bieden van psychische ondersteuning en het voorkomen van burn-out. Denk hier tijdig aan want voorkomen is altijd beter dan genezen!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Even voorstellen: Trotse Moeder Inge

Na een tijdje met maar een paar mensen de websites TrotseVaders.nl en TrotseMoeders.nl draaiende te …

Share
Share