Pesten: de ervaringen van mijn kinderen [persoonlijke blog]

school-copyright-trotse-moedersMijn oudste zoon is enorm gepest op zijn eerste school, hij werd zelfs geschopt en geslagen en was toen nog maar 5 jaar. De school heeft het erg goed aangepakt, daar lag het niet aan, maar kinderen (hij zat in een klas met kinderen die allemaal ouder waren dan hij) vinden helaas manieren om buiten het zicht van leraren toch door te gaan. Er is nooit een reden om te pesten. Toch vonden de “pesters” het feit dat mijn zoon versneld in hun klas kwam, omdat hij qua leervermogen niet onderdeed voor de slimste kinderen in de klas en al was hij wel veel speelser en kleiner, voldoende reden. Overigens keken veel van de ouders er destijds ook zo tegenaan. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om mijn oudste zoon naar een Leonardo school te laten gaan.

school-tweeling-foto-copyright-trotse-moedersMijn tweeling ging op een gegeven moment naar dezelfde basisschool. Zij hadden uiteraard meegekregen hoe zwaar het voor de oudste is geweest en in overleg met school, zijn we rustig aan gestart zodat ze zelf konden ervaren dat school ook leuk kon zijn (het is echt een hele fijne school!). Toch werd ook mijn jongste zoon in de kleuterklas gepest. Hij was zeker niet de enige en ook nu pakte de school het perfect op. Maar wanneer je al een keer hebt meegemaakt hoeveel impact de schade van pesten heeft op je kind, wil je dit uiteraard niet nogmaals meemaken.

We hebben dus weer veel gedaan, samen met school, om het tij te keren. Gelukkig waren het ditmaal geen kinderen die zelf voldoening haalden uit pesten, zoals bij mijn oudste, maar kinderen die -geconfronteerd met hun gedrag- erg schrokken van de gevolgen daarvan. Wanneer je 5 jaar bent, heb je dat overzicht nog niet en mede doordat ook de ouders graag wilden dat er een verandering kwam, is het uiteindelijk helemaal goed gekomen. Mijn jongste zoon zit nog steeds met dezelfde kinderen in de klas. Hij is inmiddels 9 jaar en kan het met iedereen in zijn klas goed vinden. Hulde aan school, aan de ouders van de kinderen en aan mijn jongste zoon zelf die in die tijd met onderstaande wijsheid kwam:

pesten-uitspraak-copyright-trotse-moeders

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Hoe vind je een unieke beker?

Koffie meenemen voor onderweg in een koffiebeker is voor veel mensen de ideale oplossing om …