Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere jaren. Wat wel hetzelfde is gebleven is de diversiteit van het speelgoed, de spelletjes en de puzzels, en de indeling in leeftijdscategoriën. Hieronder vinden jullie een overzicht van het Speelgoed van het Jaar 2021 in de diverse categorieën. De uiteindelijke winnaars worden na de verkiezing van het Speelgoed van het Jaar 2021 bekend gemaakt; dit is de keuze van de vakjury:

Speelgoed van het Jaar 2021 – categorie 0-3 jaar – speelgoed en spellen

SmartMax My First Acrobats [Smart Games]
Met 6 veelkleurige vormen kun je een vierkant, driehoek en cirkel bouwen… Als je deze vormen gaat mixen en de metalen ballen toevoegt, verschijnen de coolste acrobatische figuren. Creëer je eigen acrobatische structuren of probeer de structuur te bouwen zoals op één van de opgavekaarten. De rode basis heeft een metalen oppervlak wat de nodige stabiliteit geeft bij het bouwen van de acrobatische constructies.

Speel Stopdans met Dansende Bing [Spectron] Knijp in Bings hand en als de muziek begint, moet je net zoals Bing gaan dansen op de muziek. Maar zodra de muziek stopt, moet je helemaal stil staan, net als een standbeeld. En niet stiekem wiebelen! Bing zegt allerlei leuke zinnetjes en hij legt precies uit hoe dit leuke spelletje werkt! Er zijn 4 verschillende muziekjes, Hij is gemaakt van pluche en beweegt zich tijdens het dansen heen en weer. Ook zijn oren bewegen ritmisch mee op de muziek.

Peppa’s Wereld van hout [Boti]
Peppa’s houten speelhuis, gemaakt van duurzaam hout en geschikt voor de kleine handjes, inclusief accessoires om mee te spelen.

Speelgoed van het Jaar 2021 – categorie 4-5 jaar – speelgoed en spellen

Play-Doh – Prachtige Taarten Oven [Hasbro]
Maak fantastische Play-Doh-taarten die voor je ogen rijzen met deze speelgoedbakoven. Plaats Play-Doh-boetseerklei in de bakvorm, plaats hem in de oven, trek de hendel omlaag en kijk hoe de taart rijst. Wanneer de taart klaar is, hoor je een ‘ding’-geluid om te melden dat de taart gebakken is en je kan beginnen met decoreren! Voeg toefjes namaakgarnering toe met het decoratiegereedschap of allerlei kleurrijke Play-Doh-toppings.

Flextreme Discovery set [Smoby]
FleXtreme is een hele nieuwe wereld die de creativiteit van kinderen uitdaagt in de omgeving waarin ze spelen. Flextreme is samengesteld uit 184 flexibele baanstukken van maar liefst 4.4 meter. Een voertuig die snel rijdt, een extra carrosserie en een entry / exit track.

Washimals huisdieren set [Crayola]
Kleur de Washimals dieren in zoals jij wilt. Na het spelen gaan ze in bad met werkende douche. Schrob de dieren wit en laat even drogen. Tijd om opnieuw in te kleuren!

Speelgoed van het Jaar 2021 – categorie 6-7 jaar – speelgoed en spellen

Geomag Super Color Recycled 78 dlg [Selecta]
Dit artikel is een ingenieus constructiesysteem met magnetische staven, stalen bollen en magnetische bouwstenen waarmee je oneindig veel figuren en driedimensionale constructies maakt.

Kidi DJ Mix [VTech]
Superstoere draaitafel voor het maken en opnemen van je eigen muziekcreaties! Ingebouwde microfoon om je eigen soundtracks op te nemen. Verlicht launchpad met meer dan 2000 mogelijke combinaties. 15 ingebouwde nummers in 7 muziekstijlen. Discolamp, koptelefoonaansluiting, ingebouwde speaker en veilige Bluetooth-verbinding.

Battle Cubes [Boti]
Versla de Battle Cube van je tegenstander door de steen-papier-schaar-uitdaging aan te gaan! De speler kiest steen, papier of schaar op zijn Battle Cube en verbergt zijn keuze door deze af te dekken met het masker van zijn superheld. Vouw na je keuze je Battle Cube binnenstebuiten om hem in aanvalspositie te zetten. Lanceer nu de Battle Cubes om te zien wie de winnaar van de battle zal zijn… Inclusief Battle Cubes app!

Speelgoed van het Jaar 2021 – categorie 8-9 jaar – speelgoed en spellen

Reaxion Xtreme Race [Goliath]
Sensationeel nieuws uit de wereld van Domino-Express. Met ReaXion Xtreme Race bouw je twee circuits en racet tegen elkaar. Wie ontwerpt het spectaculairste en snelste circuit? In de doos vind je heel veel X-tiles en LinX, maar ook 2 Loopings en twee Ziplines. Met een Zipline laat je een tile langs een kabel glijden om de keten verderop te laten exploderen. En er is nog veel meer. Verbaas vrienden en familie met een spectaculaire race en laat de boel als klap op de vuurpijl exploderen.

BraceletLacing Factory [TM Essentials]
Met dit speciale apparaat kun je op een makkelijke manier ronde armbandjes weven. het apparaat zorgt er voor dat de draden overzichtelijk zijn en je door middel van het volgen van het patroonwiel de juiste patronen in je bandje weeft. De handleiding wordt ondersteunt door een uitgebreide tutorial op Youtube (die niet meegestuurd kan worden vanwege de lengte van de video)

LEGO Friends Magische Kermisachtbaan – 41685 [LEGO]
Haal het plezier van de kermis in huis met de LEGO® Friends Magische kermisachtbaan (41685) speelset. Zowel kinderen als volwassen zullen genieten van het bouwen van deze uitgebreide set. Dit 974-delige model vormt een inspirerend bouwproject en biedt vele creatieve speelmogelijkheden. In het midden staat een grote stoffen tent voor de goochelshow. Jonge goochelaars kunnen met behulp van een doos met een slimme functie de LEGO Friends minipoppetjes laten verdwijnen! Ze kunnen ook doen alsof ze een vuurspuwende jongleur zijn. De set bevat een speelgoedachtbaan, compleet met schattige konijnenkarretjes en een plek waar actiefoto’s worden gemaakt, en een slingerattractie voor kinderen zonder hoogtevrees. En in het donker zien kinderen de coole glow-in-the-dark stenen! 

Speelgoed van het Jaar 2021 – categorie 10-11 jaar – speelgoed en spellen

Pixicade [Boti]
Maak je eigen games! Teken games en speel deel je games met de Pixicade app. Pixicade is gemaakt door een lerares en een computerprogrammeur. De uitleg is makkelijk te begrijpen en legt de basisbeginselen van het maken van games uit.

MicroMacro: Crime City [White Gobling]
MicroMacro: Crime City is een coöperatief detectivespel. Samen lossen jullie listige misdaden op, onderzoeken jullie motieven en gaan jullie op zoek naar bewijsmateriaal om de daders te kunnen veroordelen. Een scherpe blik is minstens even belangrijk als logisch redeneren. Dit is het echte speurwerk!

My City [999Games]
Een nieuw competitief legacy-spel van de bekende auteur Reiner Knizia. My City gaat over het in een stad zetten van gebouwen door de generaties heen, waarbij de gemeenschap in de vroege pre-industriële stadia begint en zich door de industrialisatie ontwikkelt.

Speelgoed van het Jaar 2021 – categorie 12-17 jaar – speelgoed en spellen

The Next Beat by Tiësto [Eldohm]
Wij introduceren een nieuw concept voor de volgende generatie DJ’s. The Next Beat by Tiësto, de allereerst DJ Controller die gecombineerd is met een online platform. De controller bevat alle noodzakelijke functies om een vliegende start te maken en je vaardigheden als DJ verder te ontwikkelen. Het concept wordt gedragen door één van de grootste DJ’s ter wereld, DJ Tiësto, die de rol vervult van zowel mentor als inspirator.

Paleo [999Games]
Een uitdagend coöperatief avontuur voor 2-4 spelers in prehistorische tijden. In Paleo is het eten of gegeten worden, iedere dag weer. Probeer dus samen als één stam te overleven in een wereld vol gevaren.

Throw Throw Burrito [Asmodee]
Throw Throw Burrito is een grappig partyspel van de makers van Exploding Kittens. Het is een combinatie van een kaartspel en trefbal. Het spel is geschikt is voor de hele familie en draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien… Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden. Sommige setjes kaarten starten echter een Burrito gevecht, waarbij je de Burrito’s moet zien te ontwijken.

Speelgoed van het Jaar 2021 – volwassenen – speelgoed en spellen

VW T1 Campingbus [Playmobil]
Uiteraard heeft ook de PLAYMOBIL-versie veel karakteristieke details, zoals de iconografische V-vormige voorkant met rode en witte kleurscheiding en rood VW-logo, rond dak, in tweeën gedeelde voorruit en afneembare dakdrager. Bij het openen van het dakdeel wordt het authentiek vormgegeven interieur zichtbaar. De Volkswagen T1 Campingbus: instappen, wegrijden en genieten van de vrijheid!

20 second Showdown [999Games]
2 teams, 400 uitdagingen. Geen tijd te verliezen! In dit doldwaze partyspel vol belachelijk hilarische uitdagingen probeer je als team zo snel mogelijk opdrachten te vervullen om ervoor te zorgen dat het andere team “geen zand” meer heeft. Het eerste team dat 3 rondes wint, wordt tot 20 Second Showdown-kampioen gekroond.

Mysterium Park [Asmodee]
Bij Mysterium Park draait alles om samenwerken. Een speler neemt de rol van een geest die leeft in een mysterieuze oude landhuis. Andere spelers zijn een groep van helderzienden die zijn uitgenodigd door de landgoedeigenaar. Het doel is om het mysterie van de plaats op te lossen en vrede brengen aan haar bewoners.

Hieronder staan de nieuwe categorieën die dit jaar meedoen met de verkiezing voor het Speelgoed van het Jaar 2021. Er is enige overlap met de bekende categorieën die hierboven staan, maar er staan ook andere producten bij:

Speelgoed van het Jaar 2021 – puzzels

Escape Room The Game: Puzzle Adventures [Identity Games]
Dit spel is een kruising tussen Escape Room The Game en een legpuzzel. De doos bestaat uit zes vakjes; elk vakje bevat een deel van het verhaal, een legpuzzel van de kamer en spelonderdelen om de raadsels op te lossen. Je gaat op zoek naar een vierdelige code. Deze voer je met de sleutelstukken in op de ‘Puzzel Decoder’ om het symbool van het volgende vakje te vinden. Zo ga je door tot je het hele huis hebt gepuzzeld en bent ‘ontsnapt’.

WasGij Original 38 Kaasalarm [Jumbo]
Wasgij Original is een uniek en orgineel puzzelconcept met een twist: puzzel niet de afbeelding op de doos, maar puzzel wat de mensen op de doos zien!

Jan van Haasteren, Efteling Sprookjesbos 1000 [Jumbo]
Jan van Haasteren Junior laat kinderen vanaf 5 jaar kennismaken met de absurde wereld van deze beroemde puzzels. Ze zetten hun eerste stappen in de humoristische illustraties van Jan van Haasteren en boeken vooruitgang met verschillende stuktellingen en moeilijkheidsgraden.

Speelgoed van het Jaar 2021 – duurzaam

Marble Racetrax 40 sheets [Brandunit]
Marble Racetrax zijn zelf te bouwen knikkerracebanen van 100% duurzaam geproduceerd karton. De fun van het bouwen, met medewerking van het uitgebreide instructieboek, is een heel belangrijk onderdeel van Marble Racetrax. Nadat alles gebouwd is kan je, net als in het TV programma Marble Mania, een leuke race houden met vriendjes/vriendinnetjes, familie of gewoon zelf!

Peppa’s Wereld van hout [Boti]
Peppa’s houten speelhuis, gemaakt van duurzaam hout en geschikt voor de kleine handjes, inclusief accessoires om mee te spelen.

Geomag Super Color Recycled 78 dlg [Selecta]
Dit artikel is een ingenieus constructiesysteem met magnetische staven, stalen bollen en magnetische bouwstenen waarmee je oneindig veel figuren en driedimensionale constructies maakt.

Speelgoed van het Jaar 2021 – kinderspellen

Oma’s woeste waslijn [Megablue]
Help jij oma bij het ophangen van haar was? Lijkt makkelijk… alleen is er soms zoveel wind dat dit een uitdaging wordt! Gooi de dobbelsteen en volg de instructies naargelang de weersvoorspelling. En als de wind woest waait… zal oma lachend met al het wasgoed de lucht in worden geslingerd… er is er zelfs kans dat ze haar jurk verliest! De winnaar is de eerste speler van wie tegelijkertijd alle 4 stuks wasgoed aan de waslijn hangen.

Apple Twist [Smart Games]
Kan jij ze in de juiste vorm brengen zodat ze alledrie op de appel passen? Voor dit logisch puzzelspel moet je flexibel kunnen denken! Want zowel de rupsen als het spelbord kunnen van vorm veranderen. Met 60 opdrachten om van te smullen.

Keer op Keer Kids [999Games]
Drukte in de dierentuin! Er zijn vandaag zoveel bezoekers dat de spelers de verzorgers moeten helpen met het voederen van de dieren. De spelers hebben als opdracht gekregen te helpen met het voederen door met hun dobbelstenen de juiste kleuren te dobbelen om daarmee de dierenverblijven op hun speelvel zo snel mogelijk aan te kruisen en waardevolle punten te scoren. Wie het betreffende dierenverblijf als eerste vol heeft, scoort de meeste punten.

Speelgoed van het Jaar 2021 – familiespellen

Escape Your House [Identity Games]
Bij dit Escape Room spel puzzel je niet op tafel, maar verander je je hele huis in een Escape Room. De doos bevat 6 missies van elk 15 minuten, waarin je raadsels moet oplossen en de juiste antwoordkaarten moet vinden om alle sloten te openen. De kaarten mogen hun ruimte niet verlaten, dit vereist dus goede communicatie. Het doel is om de Meestersleutel te vinden, waarmee je het Super Slot kunt openen en de timer tot stilstand kunt brengen.

MicroMacro: Crime City [White Gobling]
MicroMacro: Crime City is een coöperatief detectivespel. Samen lossen jullie listige misdaden op, onderzoeken jullie motieven en gaan jullie op zoek naar bewijsmateriaal om de daders te kunnen veroordelen. Een scherpe blik is minstens even belangrijk als logisch redeneren. Dit is het echte speurwerk!

Throw Throw Burrito [Asmodee]
Throw Throw Burrito is een grappig partyspel van de makers van Exploding Kittens. Het is een combinatie van een kaartspel en trefbal. Het spel is geschikt is voor de hele familie en draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien… Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden. Sommige setjes kaarten starten echter een Burrito gevecht, waarbij je de Burrito’s moet zien te ontwijken.

Speelgoed van het Jaar 2021 – kennersspellen 16+

Mysterium Park [Asmodee]
Bij Mysterium Park draait alles om samenwerken. Een speler neemt de rol van een geest die leeft in een mysterieuze oude landhuis. Andere spelers zijn een groep van helderzienden die zijn uitgenodigd door de landgoedeigenaar. Het doel is om het mysterie van de plaats op te lossen en vrede brengen aan haar bewoners.

Paleo [999Games]
Een uitdagend coöperatief avontuur voor 2-4 spelers in prehistorische tijden. In Paleo is het eten of gegeten worden, iedere dag weer. Probeer dus samen als één stam te overleven in een wereld vol gevaren.

Everdell [White Goblin]
In Everdell ben jij de leider van een groep boswezens en zul je nieuwe gebieden ontwikkelen en steden bouwen. Door het prachtige artwork en het uniek en vernieuwend spelmechanisme met kaarten die met elkaar gecombineerd kunnen worden, word je meegetrokken in de wereld van Everdell. Everdell is een dynamisch bouw- en worker placementspel en heeft een hoge mate van herspeelbaarheid; leuk voor families en veelspelers!

Wil je stemmen op jouw voorkeur voor Speelgoed van het Jaar 2021? Ga dan naar www.speelgoedvanhetjaar.nl en doe mee!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Rear View Mirror Puzzle: Verkeersdrukte

Puzzelen wat je in de achteruitkijk-spiegel ziet. Dat is origineel! De Rear View Mirror Puzzle: …

Share
Share