9/11 [bespreking]

Ken je dat? Dat je een boek begint te lezen om te kijken of het geschikt is voor (een van je) kinderen en dat je jezelf er in verliest? Ik heb dat regelmatig en zeker ook bij het nieuwste boek van Alan Gratz: 9/11.

Inhoud
11 september 2001, New York. De negenjarige Brandon gaat met zijn vader mee naar het werk op de 107e verdieping van een van de torens van het World Trade Center. Uit het niets begint het hele gebouw te bewegen en er ontstaat een verschrikkelijke brand. Een vliegtuig blijkt zich in het gebouw te hebben geboord. Lukt het Brandon en zijn vader om te ontsnappen en te overleven?

18 jaar later, Afghanistan. De elfjarige Reshmina groeit op in een land dat verscheurd is door oorlog, maar toch blijft ze dromen van vrijheid en vrede. Op een dag helpt ze een jonge, gewonde, Amerikaanse soldaat en daarmee brengt ze haar hele familie in gevaar. De levens van Brandon en Reshmina liggen ver uit elkaar qua afstand en tijd. En toch zijn ze met elkaar verbonden.

Bespreking
Terecht vertelt de schrijven, Alan Gratz, dat kinderen die nu opgroeien de terroristische aanslagen op onder andere de Twin Towers helemaal niet meegemaakt hebben. Wij Trotse Moeders en Vaders, weten vast nog waar we waren (in de auto onderweg terug van het ziekenhuis) en hebben vast aan de buis gekluisterd gezeten, vol ontzetting om de onwerkelijke gebeurtenissen. Een boek over die periode, beschreven vanuit een kind (in dit geval een jongen van 9 jaar) is dus echt een welkom boek om dit ingrijpende stuk geschiedenis meer tastbaar te maken.

Maar.. het is veel meer dan dat. Het is ook het verhaal van nu, vanuit een 11-jarig meisje in Afganistan bezien. Op die manier kun je als (jeugdige) lezer ook beter begrijpen welke invloed de gebeurtenissen in Amerika hebben gehad, op de westerse wereld, maar ook op vele moslimlanden. Doordat het meisje een tweelingbroer heeft die anders naar het land kijkt dan zij, en doordat er een oma is die de tijd voor de bezettingen heeft meegemaakt, krijgen we een breder beeld over de geschiedenis.

En die geschiedenis is inmiddels ook weer geschiedenis. De Taliban is Afganistan aan het veroveren op de Afgaanse regering nu de westerse troepen het land hebben verlaten. Door het verhaal van Reshima te lezen, kun je je goed voorstellen wat dat betekenen kan voor de mensen die er wonen…

9/11 is een boek wat gelezen moet worden, door volwassenen maar zeker ook door jongeren. Het lijkt mij uiterst geschikt om voor te lezen, thuis maar ook op scholen. De indeling in hoofdstukken, om en om over Brandon en Reshima, maakt het goed om dagelijks een stukje verder te komen, in het verhaal en in de geschiedenis. Lees dit boek en geef het door, het is een belangrijk boek!

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Wat is NL-Alert en hoe wordt het gebruikt?

Stel je voor, je bent met je kind(eren) op de fiets onderweg naar huis en …