Hoe kun je milieubewuster opvoeden?

Een baby op de aarde zetten is niet de meest milieubewuste keuze die ouders maken. Er zijn zelfs mensen die bewust de keuze maken om geen kinderen te krijgen in verband met het milieu. Maar goed, bij de meeste mensen wint het instinct het van de milieukwestie. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je als ouder zoveel mogelijk rekening wilt houden met het milieu in de opvoeding van je kind. En je wilt je kind mogelijk ook het goede voorbeeld geven. Maar hoe doe je dat nu, milieubewust opvoeden?

Wat is milieubewust opvoeden?
Wellicht ben je al keurig bezig met opnieuw energie vergelijken. Is de stroom wel groen genoeg? Met groene energie vergelijken ben je al goed op weg om je kind het goede voorbeeld te laten zien. Maar milieubewust opvoeden, ook wel ‘groen’ opvoeden genoemd, gaat verder dan dat. Immers wat we kinderen op jonge leeftijd bijbrengen, vormt ze ook als volwassene. Grote kans dat als jij als ouder laat zien dat jij begaan bent met het milieu en je keuzes zo bewust mogelijk maakt, je kind dit als volwassene ook zal doen.

Afbeelding van vikvarga via Pixabay

Laat bijvoorbeeld zien dat je je afval scheidt. Gooi rommel nooit op straat, maar bewaar het totdat je een prullenbak tegen komt. Gebruik zo min mogelijk plastic en gebruik spullen opnieuw. Geef je kind bijvoorbeeld niet iedere dag een flesje water mee die hij/zij aan het einde van de dag kan weggooien, maar geef hem/haar een vaste fles mee, bijvoorbeeld een Dopper. Leer je kinderen om niet te lang onder de douche staan. Geef hier natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld in! Misschien heb je het geld wel om regelmatig nieuwe spullen voor je kinderen te kopen, maar kijk toch ook eens bij kringloopwinkels. Immers alle spullen die gemaakt worden, gaan ten koste van het milieu.

Zoek een vorm die bij jou past
De tips hierboven zijn enkele tips die passen bij milieubewust opvoeden. Het zijn geen vaste regels, maar richtlijnen die gevolgd kunnen worden. Je kan natuurlijk zover gaan als je zelf wilt. Het is vooral belangrijk om een vorm te zoeken die bij jou past. Als je ineens milieubewust gaat leven, omdat je dat aan je kind wilt meegeven, maar de afgelopen jaren heb je dat nauwelijks gedaan, zet dan niet te grote stappen. Als jij het milieubewuste leven namelijk niet kan volhouden, doordat je te veel van jezelf vraagt, geef je juist niet het goede voorbeeld. Je kind pikt dit op en neemt jouw gedrag over. Dan gaat je milieubewuste opvoeding die niet meer zo milieubewust is juist averechts werken. En elke kleine stap die je zet, is al een stap die bijdraagt aan een beter milieu.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Energie besparen in de keuken, zo doe je dat!

Het leven is al duur genoeg en door die almaar stijgende energieprijzen dreigen veel huishoudens …