Burgers’ Zoo doet gouden greep met LEGO [verslag van een bezoek]

Stel je toch voor dat je gevraagd wordt om samen met andere LEGO fans 40 bouwwerken in elkaar te zetten voor een dierentuin aan de andere kant van de Noordzee. Het lijkt misschien wat bizar –  of juist een kans uit duizenden – maar toch gebeurde het.

Burgers’ Zoo werkt dit jaar voor het eerst samen met LEGO Bricks. De beelden bevatten tezamen 1 miljoen steentjes en zijn in Engeland opgebouwd. Sommige van de bouwwerken konden echter niet in hun geheel naar Nederland worden vervoerd, dus zijn ze in het park verder in elkaar gezet. Er werd door een klein team uiterst zorgvuldig gewerkt en controleerden of de beelden nog goed gelijmd waren en of alles wel goed werd neergezet. Dit proces heeft meerdere dagen in beslag genomen.

Wist jij trouwens dat de naam “LEGO” is afgeleid van de Deense woorden “LEg GOdt” (speel goed)? In dit geval mag je er echter niet meer spelen, maar moet je er naar kijken. Spoiler alert: het kijken is minstens zo leuk als het bouwen.

Het pronkstuk van de tentoonstelling is niet de ‘koning van de dieren’ maar de 3,7 meter lange, 1,54 brede en 2,5 meter hoge olifant. Het enorme dier bestaat uit 271.739 steentjes en weegt maar liefst 1210 kilo. Er hebben zes bouwers 1600 (!) uur aan gebouwd en het kwam in vijf delen aan, omdat het anders te zwaar was.

Door het gehele park zijn er dieren opgebouwd.
Een kleine greep uit de collectie:

 • De pinguïn (achter glas)
 • Het wrattenzwijn
 • De krokodil (met zijn bek wagenwijd open)
 • De gorilla
 • Vlinders (met bloemen)
 • De zebra
 • De Condor (hoog in de lucht)
 • De tijger
 • De struisvogel (met zijn kop boven de grond)
 • De gazelle
 • De leeuw (met zijn welpen)

Gedetailleerd

Niet alleen waren de beelden op zich tot in detail uitgewerkt, maar ook alles wat erbij hoorde. Zo werden veel dieren met hun jong afgebeeld, maar vooral bij de kangoeroe waren die nog meer aanwezig. Zij werd afgebeeld met een jong in haar buidel.
Het bouwwerk van de stokstaartjes werd zo niet nog meer waarheidsgetrouw nagemaakt. Sommige beestjes zaten in hun holletje of lagen te luieren (in de fictieve zon) en anderen verdwenen en verschenen in hun holletje. Zo prachtig om te zien!

Ja, ik ben zo enthousiast over de details en de nuances dat ik dat wel veertig keer kan benoemen.
Het zijn met recht kunstwerken te noemen.

Bij elk bouwwerk staat er overigens ook een bord waarop je informatie vind over het dier zelf, maar ook bouwdetails. Zo vermeldt het:

 • waar het desbetreffende dier voorkomt
 • hoe groot het is
 • welk voedsel het eet
 • hoeveel LEGO-steentjes er zijn gebruikt
 • wat het gewicht van het bouwwerk is
 • de werktijd
 • dierenfeitjes
 • wat het dier nodig heeft
 • welke dieren er ook op die plek wonen

Overigens is het wel zo dat de tekst in het Duits en het Engels iets minder uitgebreid is, maar daar staat tegenover dat het wel duidelijk is wat de bouwdetails zijn.

Wat me ook opviel is dat ze goed hebben nagedacht over de plek van het opstellen. Zo staat de hyena opgesteld waar ook zijn prooien zijn opgebouwd.

Het zijn van die details waar ik van hou en wat ik dan ook goed kan waarderen.

Gouden greep

Zoals gezegd staan er 40 dieren door het gehele park en zou ik daar een uitgebreid verslag over doen dan wordt het een heel lang artikel. Mijn enthousiasme over deze tentoonstelling is enorm groot en moeilijk te vatten in een paar woorden. Ik denk dat Burgers’ Zoo met deze tentoonstelling een gouden greep heeft gedaan en als ik (nog) een abonnement zou hebben dan was ik zeker nog een paar keer gegaan.

Toen ik mijn kinderen in de bus terug vroeg wat zij nou eigenlijk vonden van het geheel was hun antwoord unaniem: ‘Leuk.’ Ik hoopte op meer, maar ach ik ken mijn kinderen en ik weet dat ze het prachtig vonden. Het kreeg ze zelfs aan het fotograferen en dat is toch echt wel heel wat.

Wil jij nou ook nog heel graag deze tentoonstelling zien dan kan dat van 5 tot en met 27 oktober.
Op de >>>website van Burgers’ Zoo<<< vind je meer informatie.

 

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share