Woorden schieten tekort – Nicci Gerrard over dementie

Helaas kon ik niet aanwezig zijn op de avond dat Nicci Gerrard over dementie sprak dus ik was extra blij met de gesigneerde uitgave van haar boek Woorden schieten tekort.

Over het boek
Nicci Gerrard, een van de twee succesvolle schrijvers van duo Nicci French, ontving de Orwell Prize voor journalistiek voor het schrijven over de zorg en het begrip voor patiënten met dementie

In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben? Ze kijkt onder anderen naar kunst, literatuur en filosofie. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om een zelf te hebben en dat vervolgens kwijt te raken?

Sinds de dood van haar vader John Gerrard is Nicci Gerrard een inspirerend voorvechter geworden van de rechten van patiënten met dementie, en de mensen die voor ze zorgen:

“Dementie is het verdwijnen, een apocalyps van betekenis. Sinds ik mijn vader in slow motion heb zien sterven, tot zijn werkelijke dood in november 2014, ben ik veel bezig geweest met dementie: met degenen die het hebben en degenen die voor hen zorgen.’

Bespreking
Waarschijnlijk ben ik niet de eerste die bij de bespreking van het boek Woorden schieten tekort aangeeft dat woorden tekort schieten om aan te geven wat het met je doet om dit boek te lezen. Het is niet alleen een intiem en persoonlijk verhaal van iemand die van dichtbij te maken had met dementie en heel eerlijk naar dit proces en naar zichzelf kijkt, het is ook een uitgebreid dossier over van alles wat met dementie te maken heeft.

Wetenschappelijke onderzoeken, gesprekken met mensen die dementie hebben en met mensen dicht om hen heen, eigen herinneringen en eigen angsten, er komt van alles voor in dit bijzondere boek. De manier waarop al deze verschillende content met elkaar vervlochten is, geeft wel aan hoeveel meer Nicci Gerrard over dit onderwerp weet en hoeveel zorg ze heeft besteed aan het verwoorden ervan, zodat het door een groot publiek gelezen kan worden.

Een een groot publiek verdient dit boek. Dit is niet alleen een must-read voor mensen die op welke manier dan ook te maken hebben (gehad) met dementie, het is een boek wat de moeite waard is voor iedereen die in anderen geïnteresseerd is. De maximale score van 5 sterren voor dit indrukwekkende boek.

Woorden schieten tekort – Nicci Gerrard
Paperback, 303 pagina’s, uitgeverij Meulenhoff
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het zal je moeder maar wezen – Karin Bruers

Het zal je moeder maar wezen heeft op de cover de volgende omschrijving: “Een tragikomisch …