Verlichting – Stephen King

Ik ben niet zo weg van horror of vampieren, maar ieder boek van Stephen King wat niet in het horror-genre zit (en zelfs enkele die daar wel in horen) heb ik met veel plezier en bewondering gelezen. Wat kan King toch prachtig schrijven! En gelukkig schrijft hij stevig door, want er is weer een nieuw boek: de novelle Verlichting

Verhaal
Scott Carey blijft gewicht verliezen zonder dat zijn uiterlijk verandert, en zo gebeuren er wel meer vreemde dingen. In het plaatsje Castle Rock belandt hij midden in een escalerende ruzie met zijn lesbische buren. Een van hen is vriendelijk, de andere cold as ice. De vrouwen willen een restaurant openen maar de inwoners willen niets weten van een lesbisch koppel. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij, en hijzelf, te maken hebben, besluit hij te helpen. Onverwachte verbonden, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en Scotts mysterieuze aandoening brengen het beste in mensen naar boven.

Mening
Wat kan King dat: een ongewone (onmogelijke?) situatie brengen als iets volkomen reëels waardoor de aandacht kan gaan naar alle andere onderwerpen in dit veel te korte (maar toch precies goede) boek. Een gesloten gemeenschap (Castle Rock uiteraard) waar men “niet moeilijk doet over homoseksualiteit” maar waar men wel valt over het feit dat twee getrouwde vrouwen een restaurant runnen. Waar acceptatie en zelfs tolerantie niet vanzelfsprekend zijn. En waar iemand door het verliezen van gewicht, zonder af te vallen, op een heel andere manier tegen het leven aankijkt.

Hoofdpersoon Scott probeert op zijn aandoenlijke manier iets teweeg te brengen in deze gemeenschap en de manier waarop hij dat doet, en het resultaat wat het uiteindelijk geeft is prachtig. En zo is ook het einde, het boekje is hiermee helemaal af en klaar om herlezen te worden. Een pareltje!

Verlichting – Stephen King
Hardcover, 125 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share