Van Dale: Woord van het Jaar 2018 bekend!

Sinds 2003 wordt er een Van Dale Woord van het Jaar gekozen. In 2003 was dat het woord ‘gamen’! Andere winnaars zijn: appongeluk (2017), treitervlogger (2016), sjoemelsoftware (2015), dagobertducktaks (2014), selfie (2013), project X-feest (2012), tuigdorp(2011), gedoogregering (2010), ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof(2007).

Ook voor 2018 waren weer een aantal bijzondere woorden genomineerd:

Van balanstrutje tot yogasnuiver – 18 nieuwe Nederlandse woorden

En op deze woordenselectie is weer volop gestemd waardoor er een winnaar uitgekomen is. Deze wordt in onderstaande video bekend gemaakt:

Voor Nederland is het Woord van het Jaar 2018 blokkeerfries met als definitie ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’. Maar liefst 55,4% van de stemmen ging naar blokkeerfries.

Op nummer 2, met 7,7% van de stemmen, eindigde yogasnuiver (iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne) en mangomoment (geluksmoment dat een ernstig zieke patiënt beleeft door een ogenschijnlijk onbeduidende, niet-medische handeling of opmerking van een arts, zorgverlener, mantelzorger e.d. tijdens normale zorgactiviteiten, de metafoor verwijst naar een fragment uit een VRT-programma waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice voor haar meebrengt) eindigde op plaats 3 met 4,7% van de stemmen.

Woord van het Jaar 2018 in België
In België waren andere woorden genomineerd en met 21,2% van de stemmen is moordstrookje het Woord van het Jaar 2018 geworden. De definitie van moordstrookje is: fietspad dat vlak langs een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is.

In België eindigde mangomoment met 21% van de stemmen als tweede en op de derde plaats met 8,5% eindigde het woord groeipakket (kinderbijslag).

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Anderhalvemetersamenleving: hét Van Dale Woord van het Jaar 2020

Met 29,8% van de stemmen is anderhalvemetersamenleving de winnaar van de Van Dale Woord van …