Een vriend zonder tanden

Caro vindt overblijven op school vreselijk. Ze gruwelt van overblijfjuf Sonja, met haar superstrenge regels. Caro besluit dat het veel gezelliger is om samen met de bewoners van het woon-zorgcentrum in de buurt te lunchen. Ze deelt haar brood met meneer Hans en vanaf die dag groeit er een ontroerende vriendschap tussen de twee. Al snel beseft Caro dat meneer Hans niet de enige is die wat gezelschap kan gebruiken. Tijd voor een plan!

Recensie
Wat een leuk boek is Een vriend zonder tanden! Heerlijk om eens zo’n ander verhaal te lezen met mijn zoon. Hij vindt het nog steeds heerlijk om voorgelezen te worden en dit is echt zo’n verhaal waar we allebei plezier aan beleven en waar we eigenlijk steeds nog een hoofdstukje willen lezen terwijl het eigenlijk tijd is om te gaan slapen. Dat vind ik altijd een goed teken. Het boek heeft hier en daar een paar kleine, grappige illustraties.

Wat het zo leuk maakt is dat het zo’n realistisch verhaal is. Je kan je goed inleven in het leven van Caro, die met haar hardwerkende ouders veel tijd alleen door moet brengen en dingen zelf een beetje moet regelen. Hier weet ze ook handig gebruik van te maken. Zo vindt ze het overblijven bij juf Sonja vreselijk. En is uiteraard jaloers op haar vriendinnetje die tussen de middag lekker bij haar opa en oma mag gaan eten.

Met haar buurvrouw heeft Caro leuk contact. Ze zorgt voor haar kat als de buurvrouw aan het werk is in de Zonnewende, een verzorgingshuis. Als Caro even een keer iets langs gaat brengen bij haar buurvrouw in het verzorgingshuis, maakt ze kennis met een aantal bewoners van de Zonnewende die in het restaurant van het huis aan het eten zijn. Het wekt haar belangstelling en wanneer ze kennismaakt met Hans is er meteen een klik. Hans geniet ontzettend als hij van Caro een stukje boterham met vruchtenhagel krijgt, iets wat hij al in geen jaren heeft gegeten omdat hij suiker heeft.

Zo komt het idee van Caro om voortaan te gaan eten met de bewoners van de Zonnewende en wordt zij de ‘tafeldame’ van Hans. Wanneer Caro opmerkt dat er eigenlijk bijzonder weinig leuke dingen gebeuren in het leven van de bewoners bedenkt ze een plan: een feestmiddag met activiteiten die de mensen leuk vinden en waar ook prijzen te winnen zijn die ze waarderen.

Zo door het verhaal heen wordt stiekem al een beetje duidelijk dat de vreselijke juf Sonja toch ook op een bepaalde manier aan het zorgcentrum gelinkt is. En hoewel je eigenlijk wel weet dat zij uiteindelijk de dochter van Hans blijkt, is het toch een leuke ontknoping.

Een fijn boek vol positiviteit en een prachtig voorbeeld van hoe jong en oud elkaar kunnen helpen en inspireren!

Een vriend zonder tanden – Angelique van Dam
Hardcover, 176 pagina’s, uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

Slechter gebit na zwangerschap: hoe zit dat?

Misschien heb je wel gehoord dat zwangerschappen de kwaliteit van de tanden kunnen beïnvloeden. Sterker …

Share
Share