BFF’s voor even – Dagboek van een muts 11 [recensie]

Nikki mag meedoen aan een schooluitwisseling. Cool, toch? Nou, niet helemaal. Want wie zit er sinds kort op de school waar Nikki een week naartoe gaat? Precies! Aartsvijand MACKENZIE! Nikki kan wel janken. Zal MacKenzie haar de ellendigste week EVER bezorgen of gedraagt ze zich voor één keer?

Recensie
Het elfde deel van de serie Dagboek van een muts al weer … Wat een respectabel aantal. En het zou me niets verbazen als er nog meer delen gaan komen!

Dagboek van een muts is echt op meiden gericht. Maar als je meer dan één dochter hebt, dan gaan de boeken dubbel zo lang mee! Mijn oudste dochter begon een jaar of 6, 7 geleden deze boeken te lezen en inmiddels heeft haar vier jongere zus ze allemaal gelezen. Ook BFF’s voor even dus, al vermoed ik dat ze met haar nagenoeg twaalf jaar zich inmiddels bijna te oud gaat voelen voor deze boeken. Hoewel, als ik lees wat ze er over geschreven heeft …

 

Let op: haar mening bevat spoilers:
‘Nikki is blij dat Mackenzie, haar aartsvijand, eindelijk van school is. Maar ze is ook blij dat ze mee mag doen aan een schooluitwisseling.
Als ze achter komt naar welke school ze gaat, kan ze wel huilen. Want wie zit er op die school? Mackenzie. Ook al wil ze er niet heen, gaat ze toch. Als ze er de eerste dag is blijkt Mackenzie heel aardig te zijn. Maar zal ze dat de hele week volhouden???

Ik vind BFF’s voor even een heel leuk boek. En ook heel grappig. Ik vind dit het leukste deel van de serie!’
Misschien nog wel een deel, of twee dus!

Tja, wat kan ik verder voor vernieuwends vertellen over Dagboek van een Muts?
Het zijn leuke en toegankelijke boeken. De verhalen spelen zich vooral in en rond school af en zijn heel herkenbaar voor kinderen.

 

Het zijn graphic novels. Die zijn eigenlijk per definitie aantrekkelijk en volgens mij heel goed in staat om zelfs kinderen die niet van lezen tot lezen te bewegen. Vaak zijn de illustraties onlosmakelijk verbonden met de tekst en mis je een deel van het verhaal als je de plaatjes overslaat.

Dagboek van een Muts is echt gericht op meisjes, maar er zijn ook genoeg graphic novels met jongens in de hoofdrol en die meer genderneutraal zijn. Het leven van een loser bijvoorbeeld, of Niek de Groot, maar ook Silvester, een graphic novel van Nederlandse bodem! Nurdius Maximus is een voorbeeld van leuke historische graphic novel.

Tot slot nog een tip: als je zoon of dochter in de brugklas een boek voor Engels moet lezen, denk dan ook eens aan de Engelse versie van Dagboek van een muts of Leven van een loser. Ook (zelfs) in het Engels zijn de boeken toegankelijk!

 

Via de site van de uitgever kan je hier het eerste hoofdstuk van BFF’s voor even downloaden.

BFF’s voor even (Dagboek van een muts 11) – Rachel Renée Russell
Jeugdboek, hardcover, 280 pagina’s, Uitgeverij De Fontein
Bestel ‘BFF’s voor even’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Evi en Eenhoorn – Graphic Novel serie voor kinderen die houden van eenhoorns, roze en humor

Dana Simpson heeft een hele aantrekkelijke Graphic Novel serie gemaakt, volledig in kleur. De doelgroep …

Share
Share