Een nieuwe wereld – Sarah Lark [recensie]

Terwijl de Tweede Wereldoorlog door Europa raast, weten de Poolse zusjes Helena en Luzyna hun land te ontvluchten. Ze horen dat een groep jonge vluchtelingen naar Nieuw-Zeeland mag doorreizen en melden zich aan. Maar dan krijgt slechts één zus een visum…

Aan de andere kant van de wereld komt James McKenzie in opstand tegen zijn ouders: hij wil zich als piloot in Europa inzetten. Maar weet deze jonge waaghals wel waar hij aan begint? Het lot brengt deze drie jonge mensen op elkaars pad – en samen vinden ze hun weg in een onzekere toekomst.

Een nieuwe wereld‘ is de nieuwe roman van Sarah Lark. Ze schrijft boeken waar romantiek, geschiedenis en leesplezier hand in hand gaan. Deze standalone-roman sluit aan bij Sarah Larks immens populaire ‘Nieuw-Zeeland’-boeken ‘Het land van belofte’ ‘Het lied van de wolken’ ‘De roep van het land’ ‘Het land met de gouden kust’ ‘De schaduw van de kauri-boom‘ en ‘De dag van de zonnewende’.

Recensie
Helena en Luzyna zijn twee zusjes. Ze komen uit Polen, maar door de oorlog zijn ze in een gevangenkamp in Siberië geweest. Wat ze daar meegemaakt hebben, wordt alleen via flash backs verteld. Hun ouders zijn daar overleden en hun moeder heeft aan Helena gevraagd om goed voor haar zus te blijven zorgen.

Hun verhaal begint als ze in een vluchtelingenkamp in Perzië zijn. Luzyna profiteert zoveel mogelijk van ontstane kansen. Ze merkt niet eens dat dit ten koste gaat van Helena, en Helena blijft trouw aan de belofte aan haar moeder. Beiden droomden van een goede toekomst na dit kamp, al hadden ze over eten en veiligheid niets te klagen. Maar, het bleef wel behelpen.

Op een dag kwam er het bericht, dat er een mogelijkheid lag in Nieuw-Zeeland. Dit land kon en wilde 700 vluchtelingen opnemen. Helena verheugde zich hier enorm op. Daar zou ze kunnen studeren en gaan werken. Haar zus wilde daar ook naar toe, samen met haar vriend Kaspar. Helaas krijgt Helena te horen dat zij met haar 19 jaren hier al te oud voor was. De leeftijd waarop men mee kon was tussen 6 en 16 jaar. Ondanks haar grote teleurstelling, hield ze zich groot tegenover haar zus, en hielp met de voorbereiding, zoals wat betere kleding.

Toen de dag van vertrek daar was, stond Helena bij de vrachtwagen, die de vluchtelingen mee zou nemen. Alleen, Luzyna en Kaspar kwamen maar niet opdagen. Op het moment dat de vrachtauto ging vertrekken, had Helena een dilemma. Wel,of niet deze kans waarnemen? Ze benutte deze kans en sprong op de vrachtwagen. Op het laatste moment kwam Luzyna en Kaspar aangelopen en hadden het nakijken. De blikken in de ogen van haar zus, bleef Helena heel lang achtervolgen.

Niemand had in de gaten dat er een verstekeling aanwezig was. Ze doorliep alles controles, zonder problemen totdat iedereen over moet stappen in een boot. Bij deze controle kwam ze tegenover Witold te staan. Hij herkende haar en wist dat zij Helena was. Om te zorgen dat hij haar niet zou verraden, eiste hij haar helemaal op, om aan zijn wensen tegemoet te komen. Helena wist dat zij hem niet kon weigeren, wilde ze verder met haar toekomst….

 

De reis op de boot ging voorspoedig, maar voor Helen werd het deels een hel. Elke dag eiste Witold zijn “beloning”. Bij de aankomst in Nieuw -Zeeland werden ze door de bevolking vriendelijk toegezongen. Haar persoonlijke begeleidster vertelde haar al wat de gewoontes in haar land was, en dat klonk heel geruststellend. Omdat Helena zich niet goed voelde sinds een korte tijd, werd ze naar een arts gestuurd, die constateerde dat ze zwanger was. Witold was door haar weggestuurd, gesterkt door de situatie waarin ze was terecht gekomen.

Hoe is het Helena vergaan? Het is boeiend om dat in dit boek te lezen. Je gaat helemaal met de hoofdpersoon mee. Door de prettige manier van schrijven is dat niet moeilijk. Ondertussen komt er ook veel informatie over het leven en de geschiedenis van haar nieuwe vaderland. Omdat zij goed Engels spreekt, haar moeder was lerares Engels, gaan dingen haar wel gemakkelijker af.

 

Dit boek kon ik niet laten liggen, heerlijk om met haar mee te gaan ook met de minder gemakkelijke dingen. Absoluut een aanrader, zowel om het verhaal als de informatie over Nieuw-Zeeland . Het zijn geen twee verhalen in één boek, het zijn aanvullingen op elkaar.

Een nieuwe wereld – Sarah Lark
Paperback, 400 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Voor andere boeken van Sarah Lark, klik hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …