Babyspullen bij elkaar krijgen en bekostigen

Kinderen kosten heel wat geld. Raak je zwanger, dan weet je dat er vanaf (en eigenlijk al daarvoor) de geboorte een hoop extra kosten bij zullen komen. Heb je, om wat voor reden dan ook, niet de mogelijkheid gehad om genoeg geld bij elkaar te krijgen om de juiste babyspullen aan te schaffen dan kun je een aantal dingen doen.

Blijven sparen en weet welke kosten je kunt verwachten
Als eerste: blijft gewoon doorsparen en stel een plan op om zo veel mogelijk geld aan de kant te leggen. Een baby kost veel geld en de kosten gaan niet bepaald omlaag als deze ouder wordt. Ouders lopen vaak tegen onverwachte en onderschatte kosten aan bij een eerste kind. De babyuitzet kost dan ook behoorlijk wat. Denk aan de kinderwagen, kleren, babyfoons, geboortekaartjes, de box en inrichting van een babykamer.

Ga naar de kringloopwinkel
Bedenk je dat je de spullen niet per se altijd nieuw aan hoeft te schaffen. Ga bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel om deze dure spullen bij elkaar te zoeken. Dat kan je heel wat honderden euro’s schelen. Het leuke daarvan is ook nog eens dat je dingen als een box, een commode en een wieg vindt die weinig anderen zullen hebben. En je kunt er ook voor kiezen om ze wat op te knappen en de kleur te geven die jij wilt. Leuk, alleen het kost je dan natuurlijk wel wat meer inspanning. En die energie moet je er nog wel voor hebben. En pas op met het soort verf dat je koopt, want er zijn gezondheidsrisico’s bij het inademen van verfstoffen. Het is dus ongezond voor jou en voor de baby.

Kleren in meerdere maten vragen
Babykleren wil je misschien niet tweedehands kopen. Gelukkig krijgen veel moeders (in spe) vooraf en bij de geboorte vaak heel veel babykleertjes van enthousiaste familieleden en vrienden. Vragen mensen wat je hebben wilt, of komt er een babyshower en moet je opgeven waar je behoefte aan hebt? Vraag dan om kleren in verschillende maten. Veel mensen geven je kleine maatjes, maar vaak kunnen de – uiteraard alsnog dankbare – moeders, hun baby niet eens alle setjes aan doen voordat de baby eruit is gegroeid. Zonde. Vraag daarom ook om wat grote maten voor in de komende maanden. En misschien heb je wel vriendinnen of familie die voor jou een kindje hebben gekregen. Daarvan kleren overnemen is ook een optie.

Geld lenen voor aanschaf
Wil je per se voor nieuw gaan? Dan kun je geld lenen om de artikelen aan te schaffen. Maak dan wel vooraf een inschatting van wat je wilt gaan uitgeven. Je kunt namelijk kiezen tussen een persoonlijke lening, waarbij je eenmalig een bedrag op je rekening krijgt gestort, en een doorlopend krediet, waarbij je telkens weer wat kunt opnemen. Die laatste optie is handig, maar wel verraderlijk want je wordt sneller in verleiding gebracht om weer even te lenen terwijl er ook andere opties zijn. Bedenk je wel altijd dat geld lenen geld kost, want je betaalt rente over het leenbedrag. Wees hier dus heel bewust mee, want zoals eerder gezegd; er komen alleen maar kosten bij als de kinderen ouder worden.

Geef een babyshower
Oké, het organiseren van een babyshower is meestal de taak van een vriendin of familielid. En vaak is het een verrassing of en wanneer dit feestje voor jou wordt georganiseerd. Maar grote kans dat er mensen zijn die je zullen vragen, of gaan vissen naar, wat jij wilt krijgen voor de baby. Maak daar gebruik van, en wees duidelijk over wat je hebben wilt en echt nodig hebt. Het is voor iedereen leuker als je de spullen die je krijgt ook echt zult gaan gebruiken.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Tips bij het kopen van babykleding

Gefeliciteerd! Je gaat een baby krijgen. Deze baby is het kostbaarste geschenk dat je ooit …

Share
Share