De kinderen energiebewust opvoeden

Hoe meer mensen in een huishouden, hoe meer energie er wordt verbruikt. Dat is onvermijdelijk en voor velen waarschijnlijk geen ramp. Maar zit je krap bij kas, of wil je ervoor zorgen dat je kleintjes wat milieubewuster opgroeien – dan kun je hier zeker wat aan doen. Met wat kleine aanpassingen kun je al heel wat bereiken.

Duurzaamheid zie je steeds meer
Duurzaamheid is tegenwoordig een onderwerp aan de orde van de dag. Niet gek, want we hebben aan de eisen van het Energieakkoord te voldoen binnen een aantal jaar. Niet alleen het soort energie dat we gebruiken, maar ook de manier waarop producten worden verkregen kunnen en moeten volgens veel mensen steeds duurzamer zijn. Nu komt het; ook wij moeders kunnen een belangrijke rol spelen in het verminderen van de CO2-uitstoot in ons land. Als spil van het huishuiden zijn we invloedrijk. We kunnen zelf energie vergelijken en kiezen voor een groen energiecontract (dat kan, want tegenwoordig zijn deze contracten voordelig!) en opletten op het verbruik. Voed de kids zo op, en zij zullen het ook van nature goed en bewust aanpakken.

Energiebewust opvoeden
Kinderen energiebewust opvoeden kan een hoop schelen in de kosten. Voor jullie als gezin, maar ook voor de kids zelf als die later het nest verlaten en zelf de rekeningen moeten betalen. Over duurzame en niet-duurzame energie is ook een leuk boek: Aardappelklokken en auto’s op zonne-energie. Leuk en leerzaam om te lezen met de kinderen! Wat kun je verder doen om de kinderen wat energiebewuster te maken?

  1. Temperatuur in huis iets lager houden: nu de winter in aantocht is en de temperatuur buiten daalt, wordt de kachel weer aangezet. Uiteraard zorgt dat voor een hoger gasverbruik, en gas kost best wel veel. Hou de temperatuur daarom in plaats van op bijvoorbeeld 21 graden, standaard op 20 graden. Dat heeft naast een besparing van 7 procent in het verbruik, nog een groot voordeel: namelijk dat de kinderen wennen aan een wat lagere temperatuur en het hierdoor buiten minder koud hebben. De overgang van warm naar koud is namelijk minder groot.
  2. Was vaker ophangen: het wordt in deze tijd van het jaar iets lastiger misschien, maar als het buiten mooi weer is, dan is het heel handig om de was buiten te laten drogen. Droogbeurten in de droger kosten namelijk best veel energie én zijn minder goed voor de kleding. Weer een extra pluspunt dus; de kleding blijft mooier en je hoeft minder snel (tenzij de kids eruit groeien) nieuwe kleren aan te schaffen. En vriest het buiten? Dan kun je de was ook buiten laten drogen! Dit is iets wat veel huisvrouwen vroeger deden.
  3. Deuren sluiten en lichten uit: leer je kinderen (en jezelf!) dat het belangrijk is om deuren niet open te laten staan en lichten niet aan te laten als je een ruimte verlaat. Het sluiten van deuren heeft als positief effect dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor er minder gestookt hoeft te worden. En leer je ze om lichten uit te zetten zodra ze kun kamer verlaten; dan scheelt dat ook weer de nodige kilowattuurtjes.
  4. Apparaten niet op stand-by laten staan: de radio, de tv, de computer… ze kunnen allemaal in een ruststand worden gezet zonder daadwerkelijk uitgeschakeld te worden. Handig, maar hoeveel extra moeite kost het om een apparaat uit en weer aan te zetten? Heel weinig. In stand-by verbruiken apparaten alsnog energie. Dus tip: zet die beeldschermen en andere apparaten gewoon uit.
  5. Tablets en mobieltjes niet aan de oplader laten: er zijn meerdere redenen om een mobiel of tablet niet aan de oplader te laten liggen als deze is opgeladen. Dit is ten eerste slecht voor de batterij, want deze zal sneller afnemen in kracht. Daarbij vindt er alsnog stroomverbruik plaats, ook al is het apparaat volledig opgeladen. En het zal je misschien verbazen, maar zelfs als alleen de oplader (dus zonder toestel) in de oplader zit, dan wordt er energie verbruikt. Dit heet sluipverbruik en kost je jaarlijks misschien een paar tientjes.

Inspiratie van GreenEvelien
Bovenstaande tips zijn slechts kleinigheidjes, die als ze er eenmaal in zitten helemaal natuurlijk gaan. Maar het kan altijd uitgebreider. Zo is er bijvoorbeeld GreenEvelien. Heb je weleens van haar gehoord? Het is een héél, maar dan ook echt heel, milieubewuste moeder die in België woont en daar heel haar huishouden zo ecologisch verantwoord wilt laten draaien. Wat betekent dit? Zo min mogelijk energie verbruiken, zo weinig mogelijk afval creëren, geen grote apparaten gebruiken, vegan voedsel, geen shampoo en zeep gebruiken en meer van dat soort rigoureuze aanpassingen. Het gezin, Evelien een man en twee kinderen, leeft vooral van de eigen groentetuin. Dit resulteert er wel in dat ze maar 350 kWh per jaar verbruikt (in België worden stroom en gas beiden in kilowatturen uitgedrukt). En ook gebruikt ieder gezinslid maar 4 liter water per dag, terwijl de meeste mensen (en je kunt je het misschien niet voorstellen) wel zo’n 120 liter per dag aan water gebruiken!

Wat je ook doet om op het energieverbruik te bezuinigen; alle beetjes helpen! Heb jij nog tips en aanbevelingen die jou goed bevallen? Deel deze dan vooral en help andere moeders ook met besparen.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Naïf – plasticvrije verzorgingsproducten voor moeder en kind

Als Trotse Moeder van 3 prachtige kinderen heb ik een ontelbare hoeveelheid gezichtsdoekjes gebruikt. Thuis …