Kids Climate Conference 2017: schudden met uw poep en handtekeningen zetten [verslag]

Zondag 08 oktober 2017 was de laatste dag van de driedaagse Kids Climate Conference, die dit jaar voor de vijfde keer gehouden werd en voor de eerste keer in CenterParcs Erperheide, in het Vlaamse Peer. 190 kinderen kregen de kans om via de meest uiteenlopende workshops te leren over van alles wat met voedsel te maken heeft. Het thema van dit jaar was namelijk “je bent wat je eet”. Voor een verslag van de eerste helft van het weekend, kun je op onderstaande afbeelding klikken:

Kids Climate Conference 2017: Je bent wat je eet [verslag]

Tijdens en na de workshops werden stellingen geformuleerd die zondags gepresenteerd werden aan het publiek (190 kinderen + hun ouders + een groot aantal betrokkenen en genodigden). Over de diverse stellingen kon worden gediscussieerd en ze konden worden verduidelijkt. Vervolgens kregen de kinderen een vrolijk optreden van Radio Oerwoud gepresenteerd terwijl de jury, bestaande uit kinderen en volwassenen, ging overleggen. Erg komisch was het verschil tussen Nederlands en Vlaams: schudden met de billen / schudden met uw poep…. Nam niet weg dat iedereen meedeed!

En toen was het zo ver: de “winnende” stellingen werden bekend gemaakt. Het zijn stuk voor stuk prachtige ideeën van kinderen, maar wat ik zelf erg goed vond, was dat er direct concrete afspraken uit voortkwamen. Zo werd er beloofd dat er per jaar in minimaal 3 parken van CenterParcs moestuinen / bloementuinen aangelegd gaan worden. Een idee wat de kinderen hadden geopperd omdat ze het in Erperheide gezien hadden en het zo leuk en leerzaam vonden. En hoe leuk is het niet wanneer straks bij alle parken van CenterParcs kinderen kunnen meehelpen in een moestuin en er ook verbouwde groenten gebruikt gaan worden in de keuken!

Waar ook handtekeningen onder kwamen te staan waren de afspraken om lespakketten voor scholen te ontwikkelen die over voedsel gaan. Vanaf volgend schooljaar zouden we die in de klassen mogen verwachten. Ook de nieuwe Nederlandse minister van duurzaamheid krijg meteen een opdracht, net zoals de burgemeesters die aanwezig waren. Toegezegd is ook dat er volgend jaar weer een Kids Climate Conference gaat plaatsvinden. Fantastisch!

Een van de stellingen van “Team aardbei” het team waarin mijn tweeling zat, was bedacht door mijn dochter: “een kookboek maken voor restjes”. Ze is helemaal trots dat dit idee ook is uitgekozen en het plan is nu dat de tweeling en ik samen een website gaan maken met recepten.

 

Alle kinderen zijn na afloop van dit weekend benoemd als ‘ambassadeur’ en dat is een rol die de meeste kinderen erg serieus gaan nemen, merkte ik wel op uit een aantal gesprekken. In ieder geval gaan de meesten morgen vragen of ze de boodschap van dit weekend, en hun eigen ervaringen, mogen delen in de klas.

Behalve een prachtig certificaat kregen alle kinderen een enorm goodiebag, waarin in dit weekend gemaakte spullen zaten, maar ook nog veel extra informatie en duurzame cadeautjes van partners van dit weekend. Onze favoriet was een stevige tas waar een apart tasje voor afval in zat. Zo kun je altijd, wanneer je onderweg bent, je afval ergens opbergen om het thuis goed op te kunnen ruimen. Overigens heeft de tweeling deze tas nu mee naar AquaMundo zodat ze hun natte zwemkleding er straks in kunnen stoppen 😉

 

Onze indruk van het weekend? Het was fantastisch! Ik vond het adembenemend ( en dat kwam niet door de hooibalen in combinatie met mijn astma), enthousiasmerend, leerzaam en warm (ondanks de koude en de regen). Door kinderen niets op te dringen, maar zelf te laten ontdekken, versterk je de intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een betere wereld. En dat is prima gelukt dit weekend. Ik hoop dat het een sneeuwbal-effect zal hebben en zal er, met mijn eigen gezin, zeker aan bij blijven dragen. CenterParcs, WNF en alle andere partners: bedankt! En ook een woord van dank aan de presentatoren voor hun enthousiasme en energie.

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Zo vader, zo baby – allebei een Pura fles

Hoe leuk is dat: een RVS drinkfles voor de Trotse Vader en een speenfles voor …

Share
Share