Het is weer tijd om appels en peren te plukken [verslag]

Zelf ben ik niet zo’n fan van de herfst. Ook niet van de winter trouwens, geef mij maar een lekker zonnetje en wat warmte! Maar er zitten wel degelijk voordelen aan het najaar, zoals de prachtige kleuren in de natuur en de vruchten die je er kunt plukken!

Namens TrotseMoeders.nl ging mijn eigen Trotse Moeder, mijn Trotse Vader en zijn broer (mijn Trotse Oom) naar fruitteler Van Wijk in ’t Goy, waar ze ontvangen werden met allerlei lekker en uiteraard met verse appelsap. Vervolgens mochten ze achter de tractor mee de boomgaarden in om zelf appels en peren te plukken die ze ook mee mochten nemen. Gelukkig heb ik ook een volle tas gekregen zodat ik een van onze favoriete toetjes kon maken: fruitcrumble!

Ze kregen ook nog een kijkje in het prachtige bedrijf van de familie Van Wijk: vader Anton met zoons Wilbert en Nico. Van het wassen en sorteren tot het koelen van fruit, ze hebben nu gezien hoe Verse Oogst aan de beste kwaliteit peren en appels komt!

Mijn moeder heeft zelf een verslag gemaakt, zodat jullie kunnen lezen hoe enthousiast ze is:

Even geleden kwam er de mogelijkheid om eens kennis te gaan maken op een appel en perenbedrijf in ’t Goy. Vlakbij Houten. Dit in samenwerking met Greenery. Het bedrijf heet ” Verse Oogst“.

Soms komt er iets van het kind in je naar boven en dat overkwam mij toen ik de uitnodiging zag.

Ik had nog nooit appels geplukt, was nooit binnen zo,n bedrijf geweest, en verheugde me er enorm op. Samen met mijn man en zwager gingen we er heen. We werden allereerst vriendelijk ontvangen met eigen appelsap en de kok had diverse heerlijke hapjes, waarin, uiteraard, appel en peer verwerkt was.

In de kantine werden we welkom geheten door Rachel, een medewerkster van Greenery.  Dhr. Anton van Wijk, eigenaar van dit bedrijf, gaf duidelijke uitleg over hoe het bedrijf tot stand was gekomen. Wonende in een woonwijk, moest er naar een andere locatie gezocht worden, en nu is het bedrijf hier heel ruim van opzet. Ook de veranderingen in de loop van de tijd geven aan, dat er aangepaste producten moeten komen. Wat de consument vraagt, is wat zij willen en moeten leveren. Zo is de goudrenet ver naar de achtergrond gedrongen.

Men is een peer met een rode kleur aan het ontwikkelen, omdat de vraag er naar is. Mensen zijn kennelijk uitgekeken op de groene peer.

Ook op het gebied van bestrijding is er veel veranderd. Waar men vroeger 15 keer per jaar met spuiten door de boomgaard ging, gebeurt dat nu meestal maar 1 keer per jaar meer. Daar is nu een “reukstaafje ” voor in de plaats gekomen. Dat hangt tussen de bomen. Waar vroeger de vlinder eitjes legde op een larve, die vervolgens in de appel kroop, gaat de vlinder naar het reukstaafje en leeft zich daarop uit. De larve beschadigt dus de appel niet meer.

Boeiend werd er ook verteld over het vele snoeiwerk, het personeel e.d. Vervolgens mochten we in bakken staan en reed Anton ons naar de boomgaard.

We kregen een tas en mochten vervolgens zelf plukken, de overheerlijke Elstar. Het werd ons even voorgedaan, omdat het van belang is dat het steeltje vast blijft zitten. Dit om geen rottingsproces te krijgen.

Oh, wat genoot ik hiervan. Heerlijk om te doen.

Dat het ondertussen zachtjes was gaan regenen, was geen probleem. We kregen een Greenery paraplu aangeboden. En met ons hoofd onder fruit en groenten gingen we vrolijk verder.

Daarna mochten we peren plukken. De “Conference” een heerlijke peer. Dit jaar zijn ze erg groot van omvang, zelfs soms indrukwekkend. Terug op het bedrijf kregen we een rondleiding door een zoon. Net als zijn vader was hij niet minder enthousiast. We zagen de koelcellen, de route die de appel aflegt voordat hij in het bestemde kistje zit.

Nooit geweten dat iedere appel onderweg 60 keer gefotografeerd wordt.

Via de computer worden deze gegevens opgeslagen, en ook op maat e.d. gesorteerd om verder verwerkt te worden.  Appels met een uiterlijke afwijking gaan naar de fabriek voor appelmoes, appelsap en compote.

De middag was heel relaxed, ontspannen en leerzaam. Na afloop waren er weer zalige hapjes en appelsap. We mochten het zelfgeplukte fruit meenemen, net als paraplu. Ook kregen we nog een tas met appelsap erin, een paar appels, een fruitbeker en enkele leuke dingen.

Hoezo kun je je dan weer kind voelen!!!!
We bedanken iedereen die er voor gezorgd heeft dat we een onvergetelijke middag hebben gehad, die van alle kanten fantastisch was!!!!!!!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Hoe houd jij jouw kind warm in de herfst?

De herfst is alweer begonnen en dat betekent dat het koude weer ook voor de …

Share
Share