Foyle’s War seizoen 8: Britse detective-serie in de periode van de Koude Oorlog

Foyle’s War (“Foyle’s Oorlog”) is een Britse detective-televisieserie, geschreven door Anthony Horowitz. De serie wordt in Groot-Brittannië uitgezonden door ITV, in Nederland door de KRO en in België door Canvas. De serie speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hastings, Zuid-Engeland. Rechercheur Christopher Foyle (gespeeld door Michael Kitchen) probeert misdaden op te lossen die worden gepleegd tijdens deze turbulente periode, geholpen door zijn assistent Paul Milner (Anthony Howell) en zijn chauffeuse Samantha “Sam” Stewart (Honeysuckle Weeks) [bron: Wikipedia]

Seizoen 8 van Foyle’s War
Bovenstaande algemene omschrijving over deze schitterende serie slaan op de eerste seizoenen. Het achtste seizoen, waar nu een Dvd-box van is verschenen, speelt zich af ná de Tweede Wereldoorlog, in de tijd van de Koude Oorlog.

De opnames voor seizoen acht zijn in 2012 gemaakt in Ierland en in Groot-Brittanië (met name in Londen). De sfeer is consequent goed verfilmd zodat je je echt kunt inleven in die periode. De verhalen zijn spannend en zitten goed in elkaar, maar wat ik net zo boeiend vind is alle extra informatie, zoals de ontwikkeling die de hoofdpersonen doormaken in de verschillende periodes en specifiek voor seizoen 8: de positie van vrouwen na de Tweede Wereldoorlog.

Waren gedurende de oorlogen vrouwen nog in belangrijke functies, gewoonweg omdat er veel mannen in het leger zaten of gesneuveld waren, ná de oorlog is het de bedoeling dat ze zich weer gaan wijden aan hun oorspronkelijke taken: het huishouden en kinderen krijgen. Banen werden ingenomen door mannen die terugkwamen van het front en wanneer je zwanger was, betekende dat automatisch voor veel vrouwen dat ze stopten met werken. Mannen vonden het toen vanzelfsprekend dat hun vrouwen thuis waren en er was zeker sprake van ongelijkheid, ook binnen de relatie waar de man vaak bepaalde wat er ging gebeuren. En dat is allemaal erg subtiel weergegeven, prima gedaan!

Hoewel Foyle’s War een serie is, zijn alle afleveringen prima los te bekijken. Het zijn eigenlijk films op zich, maar de tijd en de ontwikkeling van personages en relaties loopt door. En wanneer je eenmaal een aflevering gezien hebt, weet ik zeker dat je er meer wilt zien!

Hieronder nog de omschrijving van de drie afleveringen van seizoen 8. Iedere aflevering duurt anderhalf uur. De Dvd-box van Foyle’s War 8 bestel je hier >>>>

Michael Kitchen is detective Christopher Foyle in deze schitterende misdaadserie. Nadat hij twee wereldoorlogen heeft doorstaan begint een nieuw, niet minder gevaarlijk tijdperk: de Koude Oorlog. Foyle keert terug naar Engeland, waar hij – niet geheel vrijwillig – voor de Britse geheime dienst MI5 gaat werken. Daarbij raakt hij verstrikt in een ondoorzichtig web van spionage en verraad.

  • HIGH CASTLE: Na de moord op een Londense professor komt Christopher Foyle terecht in een wereld van corrupte Nazi-zakenlieden. Als blijkt dat de professor als vertaler in Neurenberg werkte, realiseert Foyle zich dat machtige personen een oorlogsgeheim proberen te bewaren.
  • TRESPASS: Foyle krijgt de opdracht om een belangrijke conferentie in Palestina te beveiligen. Als de zoon van een Joodse zakenman zakenman wordt aangevallen, vraagt Foyle zich af of het motief voor deze aanval in de racistische hoek moet worden gezocht.
  • ELISE: Als Foyle’s collega Hilda Pierce bijna wordt omkomt tijdens een moordaanslag, wordt Christopher gedwongen haar rol als geheim agent tijdens de Tweede Wereldoorlog nader te onderzoeken. Was er een verrader in de gelederen van de SOE?

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share