Op het menu – Ei op het menu [recensie]

Kip was eerst, dus daarom nu Ei. Universeel en veelzijdig, lekker en voedzaam: eieren zijn onmisbaar in heel wat uiteenlopende bereidingen en je vindt ze terug in alle culturen. Auteur Luc Hoornaert trok op onderzoek uit en verzamelde zestig onweerstaanbare eiergerechten uit alle hoeken van de wereld, van China, Korea en Japan over Turkije en Iran tot in het Verenigd Koninkrijk. Voor de klassiekers klopte hij bij enkele bekende Belgische en Nederlandse topchefs aan, en ook cocktails kregen een welverdiende plaats in Ei. Foodfotograaf Kris Vlegels zorgde voor de krachtige foto’s in dit tijdloze kijk- en kookboek.

Recensie
Bij de titel van het boek: Ei op het menu, verwacht ik een boek met recepten. Spiegeleieren, omeletjes, perfect gekookte eitjes etc… In dit boek zijn de recepten echter bijzaak: het boek verhaalt over alles wat maar met eieren eten te maken heeft, van tradities in bepaalde landen, tot geschiedenis van gerechten. En ja, er staan ook recepten in.

Het boek is echt schitterend vormgegeven. Gebonden, prachtig kleurgebruik op de pagina’s en geweldig mooie foto’s. Een genot om in te bladeren en te lezen. En dat is nu precies wat ik al een paar dagen met dit boek doe: steeds stukjes lezen, kijken naar de afbeeldingen en inspiratie opdoen voor in de keuken.

Zo lees ik over de symboliek van eieren in verschillende culturen, over hoe je eieren een mooie marmerstructuur kunt geven, over op hoeveel dagen je in Japan een rauw ei mag eten en over het gebruik van eieren in alcoholische dranken.

Het is echt enorm interessant. Zo prettig geschreven dat het ook uitnodigt tot doorlezen. De onderwerpen zijn verdeeld in 6 landen waarin eieren zowel in de geschiedenis / cultuur als op het menu een grote rol spelen. Daarnaast zijn er de onderwerpen ‘desserts’ en ‘cocktails’ en zijn er klassiekers van Peter Goossens, Christophe Hardiquest en Giel Kaagman. En overal staan recepten tussen.

Opvallend is dat veel recepten voor mij totaal nieuw zijn. Ze komen dan ook uit hele andere culturen, met andere bereidingswijzen en andere kruiden. Een groot aantal van de recepten zien er aantrekkelijk uit en ik ben dan ook van plan er een aantal uit te gaan proberen. Eens iets anders dan een roerei! Een aantal recepten zijn voor mij te moeilijk, maar misschien voor de wat betere koks onder ons niet. Er staat in ieder geval duidelijk bij ieder recept wat de moeilijkheidsgraad is.

Toch denk ik dat dit boek straks niet tussen mijn kookboeken zal staan, maar in de kast waar bijvoorbeeld ook de kunstboeken staan. En ik denk dat ik er nog regelmatig in zal kijken en lezen.

Op het menu: Ei op het menu – Luc Hoornaert en Kris Vlegels
Hardcover, pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Op het menu – Kip op het menu bekijk / bestel je hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Elke dag lekker koken

Elke dag lekker koken….  Het klinkt als een goed voornemen voor 2022 😉 Elke dag …