Leuk voor kinderen – kook-workshop met Tv-kok Hugo Kennis: ‘Tijd voor paprika’ [verslag]

Dat is nog eens een leuke uitnodiging, dacht ik toen ik de mail zag: Koken met Kids: Tijd voor Paprika! Mijn jongens (twee zonen + manlief) houden niet zo van paprika, maar mijn dochter en ik wel! Ik doe graag stukjes paprika door bijvoorbeeld pasta, of kleine stukjes door een salade. Mijn 10-jarige dochter is dol op rauwe paprika, gewoon om te snacken, en ze kan al erg goed zelf gevulde paprika maken. Kortom: wij wilden wel op de uitnodiging in gaan!

Samen met een vriendin van mijn dochter, gingen we naar restaurant Leuk in Bussum, een restaurant waar je heerlijk kunt eten en wat een paradijs is voor kinderen, compleet met een enorme speelruimte. Daar begonnen we dan ook, onder het genot van een smoothie waar behalve mango en banaan ook paprika in was gedaan, heerlijk! We hebben, samen met andere kinderen en met Tv-kok Hugo Kennis, tafelvoetbal en andere spellen gespeeld.

 

Toen was het tijd om weer naar boven, naar het restaurant te gaan, waar de kinderen een “heksendrankje” kregen. Ook kregen ze uitleg over paprika’s. Erg interessant, ook voor mij! Zo weten we nu dat paprikaplanten wel 4 meter hoog kunnen worden en ongeveer 60 paprika’s per jaar kunnen leveren. Dat er puntpaprika’s zijn, waarvan de rode de zoetste is. Dat de ‘gewone’ paprika een blok-paprika is en dat dan de oranje het zoetst is, en de groen het minst rijp. En dat er allerlei nieuwe soorten gekweekt worden, zoals de paarse en de gestreepte, die een combinatie is van rood en oranje.

Paprika’s zijn erg gezond en bevatten enorm veel vitamine C (meer dan sinaasappels!). Nederland is een heel grote speler op het gebied van paprika’s telen, met name in kassen. Paprikaplanten gedijen het best tussen 15 en 30 graden Celsius.

Na de informatie was het tijd om aan de slag te gaan. Ieder kind mocht een kleur blok-paprika kiezen en onder leiding van de enthousiaste kok Hugo (wat deed hij dat leuk!!) gingen kinderen met een speciale “lepel” een paprika uithollen. Daar werd dan een mooie ring van gemaakt, waar een ei in werd gebakken. Vervolgens konden de kinderen met allemaal andere lekkere dingen, de “bloem” die was gemaakt, versieren (en opeten natuurlijk!). Bij 24Kitchen presenteert Hugo Kennis het programma Smaakpupillen en je kon aan alles merken dat hij het zelf belangrijk en leuk vindt om kinderen te leren zelf te koken.

Ook mochten ze onder leiding van Hugo een andere paprika uithollen en versieren alsof het een pompoen bij Halloween was. Deze werd dan gevuld met spaghetti Bolognese. Het zag er erg grappig uit, met al die sliertjes die door de gemaakte gaten kwamen. En ook dat mocht worden opgesmuld. En toen gingen de kinderen weer naar de speelkamer en de moeders / vaders konden in een heerlijk lentezonnetje op het terras genieten van andere gerechten die Hugo Kennis maakte.

 

De gerechten die de kinderen maakten, waren vooral leuk om te zien, en doordat ze zelf bezig waren met het eten, was het ook veel leuker om het eindresultaat op te eten. Maar… Een kind wat weigert paprika te eten, krijg je misschien niet overtuigd. En dat is het handig om paprika te “verstoppen”.

 

We hebben twee gerechten gegeten die enorm lekker waren, maar waarbij de paprika-smaak niet overheerste: muffins met spekjes en paprika, en pannenkoeken waarbij in het deeg paprika’s verwerkt waren. Deze werden geserveerd met spinazie en geitenkaas, mmmmm….

Eigenaar van Restaurant Leuk, voormalig GTST-acteur Bennie den Haan, had ook nog een verrassing in petto. Van de eerder besproken smoothie met paprika maakte hij met zijn “tover-ijs-drank” echt paprika-mango-banaan-ijs”. Prachtig om te zien en alle kinderen hebben ervan gesmuld!

 

Tot slot kregen alle kinderen nog een mooie goodie-bag, met een Tijd-voor-Paprika-schort, een receptenboekje, een paprikaplantje, lunchbox en uiteraard zoveel paprika’s als ze wilden.

 

De vriendin van mijn dochter heeft de dag erna al een ontbijt voor het gezin gemaakt, met paprika uiteraard en mijn dochter heeft weer allerlei variaties op haar “gevulde paprika” in de planning, zoals <deze> van Tv-kok Hugo: gevulde puntpaprika’s.

Ik vond het een hele gezellige en leerzame middag. De kinderen hebben genoten van het zelf bezig zijn met paprika’s en we hebben allemaal weer een heleboel inspiratie opgedaan.

Wil jij ook inspiratie / recepten met paprika? Kijk dan eens op de website www.tijdvoorpaprika.nl.

 

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Wortel-paprikasoep [recept]

Als vegetariër heb ik de groentebouillon gebruikt, en de spekreepjes achterwege gelaten. Ik heb hem …