Gek op Sudoku 2 – nieuw Sudokuboek van Peter Ritmeester

Gek op sudoku 2 is een verslavend leuk puzzelboek voor een ieder die ontspanning zoekt én zijn brein wil trainen. 

Peter Ritmeester
Peter Ritmeester (1961) is oprichter en eigenaar van PZZL.com en was twaalf jaar algemeen secretaris van de World Puzzle Federation (WPF). Zijn werk verschijnt in diverse media op vier continenten, onder meer dagelijks in NRC Handelsblad en The International New York Times .

Sudoku
Een sudoku (Japans 数独, Sūdoku, afkorting voor 数字は独身に限る, Sūji wa dokushin ni kagiru, vertaald: ‘isoleer de getallen’) is een puzzel bestaande uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 Ingevuld worden op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld. [bron: Wikipedia]

Grijze vakken
Peter Ritmeester maakt verschillende soorten puzzels. Nu kun je je voorstellen dat je om een Sudoku te maken, tegenwoordig ook een computer aan het werk kunt zetten. Er zullen ongetwijfeld allerlei algoritmes zijn die voor iedere moeilijkheidsgraad zo een vierkant met getallen voor je maken. Maar… Peter Ritmeester heeft een eigen variant van de bekende Sudoku ontwikkeld: een Sudoku met grijze vakken die maken dat deze puzzels op een hele andere manier opgelost kunnen worden.

Gek op Sudoku 2
Gek op Sudoku 2 staat vol met dit soort puzzels, qua niveau oplopend van ‘eenvoudig tot moeilijk’ tot ‘zeer moeilijk’, waarbij ‘eenvoudig tot moeilijk’ ook voor de beginnende puzzelaar goed te doen is. Zeker met de aanwijzingen aan het begin van het boek. Voor mij, als puzzelfan, is het vooral spannend om de moeilijkere puzzels te maken. Juist het net-iets-anders-dan-gewone-sudoku-karakter van deze puzzels maken dat ik ze niet beu wordt. In totaal staan er 250 puzzels in.

Extra leuk
Behalve dat ieder vierkant alle cijfers van 1 t/m 9 moet bevatten, moet ieder grijs vierkant dat ook. En dan natuurlijk nog de rijen en kolommen. Op zich kan een grijs vierkant helpen bij het oplossen, het geeft extra eliminatie-mogelijkheden, maar naarmate het niveau stijgt, brengt het ook extra moeilijkheden met zich mee. Je moet ineens echt overal tegelijk op letten!

Ontspannen
Voor mij is dit heerlijk: echt nadenken op een manier die me aanspreekt, zoals bij schaken, wiskunde en cryptogrammen. De voldoening bij het oplossen van een Sudoku van Peter Ritmeester is dan ook veel groter dan wanneer ik een ‘gewone’ sudoku op mijn tablet oplos. En ik ben dol op echte puzzelboeken. Deze zit dan ook standaard in mijn tas, samen met een boek (van papier ja). Erg fijn om gewonnen tijd goed te kunnen benutten met een ontspannende activiteit.

Voor iedereen
En denk nu niet dat je goed in wiskunde moet zijn om te kunnen puzzelen, of minimaal een HAVO-diploma op zak moet hebben! Deze puzzels zijn leuk voor iedereen die van puzzelen houdt. Voorin staan ook allemaal tips en methodes om de puzzels op te kunnen lossen. Doordat Gek op Sudoku 2 begint met eenvoudigere puzzels, rol je er vanzelf in. Nog geen enkele ervaring met Sudoku? Of juist al jaren bezig? Probeer eens een puzzelboek van Peter Ritmeester, ik weet zeker dat het je bevalt!

Bestel dit puzzelboek hier >>>>

Bekijk / bestel andere puzzelboeken van Peter Ritmeester hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Beste dag uit voor moeders: zonder het gezin

Een dagje weg met gezin is natuurlijk heel erg leuk, maar soms heb je als …

Share
Share