Waarom eet je teveel? – Deepak Chopra [recensie]

In Waarom eet je te veel geeft Deepak Chopra zijn langverwachte antwoord op een groeiend probleem: emotie-eten. Waarom eet je eigenlijk zo veel? Wil je voedsel? Of liefde? Eigenwaarde? Of rust? Deepak Chopra combineert zijn kennis als arts met jarenlange ervaring als spiritueel leider om gewichtsproblemen aan te pakken. Het belangrijkste is om in te zien dat je alleen controle over je gewicht krijgt als je voldoening hebt op alle levensgebieden. Voedsel voor de ziel bevat ook ayurvedische recepten uit het Chopra Center.

Recensie
Het zoveelste dieetboek? Je zou het bijna gaan denken! Maar toch, door het lezen van de flaptekst van dit boek werd ik erg nieuwsgierig naar de Chopra methode. Hoewel het me gelukt is om in de afgelopen jaren veertig kilogram af te vallen lukt het me maar niet de resterende kilo’s kwijt te raken, sterker nog: soms is het een strijd om niet aan te komen door grote eetbuien. Ik hoopte in dit boek wat handvatten te vinden voor mezelf of er in ieder geval achter te komen waarom ik op sommige momenten teveel eet.

Al snel blijkt inderdaad dat Waarom eet je te veel? absoluut geen dieetboek is, maar een boek waarin wordt uitgelegd waarom je de keuzes maakt voor bepaald voedsel en wat je lichaam daar nu eigenlijk mee te maken heeft. Lichaam en geest werken zeer nauw samen en in dit boek wordt hier meer over uitgelegd. Het bestaat uit drie delen.

In deel één wordt de Chopra methode uitgelegd. Hier vind je onder andere informatie over de ayurvedische manier van eten en over de zes smaken die wij nodig hebben om een voldaan gevoel te krijgen.

Deel twee is er om je bewustzijn te vergroten. De auteur legt niet alleen meerdere manieren uit om bewust(er) te eten, maar laat je ook weten hoe je oude (negatieve) gedachten kunt omvormen naar nieuwe (positieve) gedachten.

Deepak Chopra stelt dat emotioneel welzijn een keuze is en hoe je vaardigheden verwerft om bewust te worden.

Dit deel eindigt met een zeer uitgebreide zevendaagse meditatie.

In het laatste deel, deel drie, vind je recepten voor puurheid, energie en balans. Het zijn de favoriete recepten van de koks van het Chopra Center. De recepten zijn gebaseerd op ayurvedische principes.


Laat ik voorop stellen dat ik dit boek zeker aanraad wanneer je net als ik last hebt van te vaak teveel eten en wilt weten waarom je dat doet en wat je eraan kunt doen. Maar, ik heb een dubbel gevoel bij dit boek. ‘Waarom eet je te veel?’ is een boek waar je je aandacht echt bij moet kunnen houden en dat was in mijn geval zeer moeilijk. Sommige stukken (zoals informatie over de verschillende hormonen en hoe ze werken) vond ik erg lastig om goed tot me door te laten dringen en te begrijpen. Daarentegen is het wel een boek met duidelijke handvatten om gewicht te verliezen en om op gewicht te blijven. Nogmaals: geen dieetboek, maar een boek om grip te krijgen op te veel eten.

Waarom eet je te veel? – Deepak Chopra
Paperback, 288 pagina’s, uitgeverij Servire
Bestel dit boek hier >>>>

About Angela Stegeman

79.angela@gmail.com'
Mijn naam is Angela, ik ben geboren in 1979 (Almelo), echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Inmiddels heb ik vele blogs, column, artikelen geschreven en staan er zo'n zestien boeken met mijn naam erop in de kast. Voorjaar 2020 kwam mijn boek 'Pumps, pillen en popcorn' uit bij Ellessy en voorjaar 2021 komt de roman 'Tijdrit' daar ook uit.

Check Also

Het Laura’s Bakery Kinderbakboek

Laura Kieft is haar hele leven al dol op bakken. Na haar opleiding Commerciële Economie …