Eva – Bregje Bleeker [recensie]

In een familie waarin alles om carrière draait, komen de verhoudingen onder druk te staan door de ziekte van Eva. In de bloei van haar leven krijgt ze een hersenziekte die zich uit in dementie gecombineerd met fysieke aftakeling. Eva is een familiegeschiedenis, waarin de aftakeling van Eva en de manier waarop haar man en kinderen daarmee omgaan centraal staan. Het verhaal van Eva voert de boventoon, terwijl de dochter wanhopig worstelt om een eigen plek te verwerven binnen het gezin. In haar zoektocht naar identiteit wordt pijnlijk duidelijk dat hoe verder haar moeder aftakelt,hoe meer de dochter zichzelf kan zijn. Eva is een emotioneel, literair portret van een onmogelijke moeder-dochterverhouding.

Recensie
Het boek begint met een beschrijving van een reis die Bregje gaat maken. Pijnlijk duidelijk wordt hoe moeizaam, bijna onnatuurlijk het contact tussen dochter en moeder Eva is. Onvermogen om elkaar een knuffel te geven, maar wel betrokkenheid: op iedere tussenplaats van de reis, ligt een brief van moeder.

Vervolgens wordt het leven van Eva beschreven. Opgroeien in Princenhage, Brabant in een gezin waarin de moeder probeert zoveel mogelijk van de situatie te maken. Eva kan goed leren en mag naar het gymnasium, in die tijd een grote uitzondering voor een burgermeisje uit een arbeidersgezin. Het gezin verhuist op een gegeven moment naar Amsterdam, waar Eva -tegen alle gewoonten in- wil studeren. Haar moeder blijft haar onvoorwaardelijk steunen en Eva wordt arts en later hoogleraar. Daarnaast trouwt ze met Jacob en krijgt ze kinderen.

Haar jongste dochter is de auteur van dit boek, en wat ze schitterend gedaan heeft, is zich op het verhaal van haar moeder focussen. Ze heeft, zo lees je tussen de regels door, zelf enorm moeten zoeken naar haar eigen plaats in het leven en naar haar plaats ten opzichte van haar moeder, maar het verhaal gaat niet over haar, maar over Eva.

Wanneer ze hoogleraar is lijkt ze oververmoeid. Later blijkt dat ze een hersenziekte heeft en dement aan het worden is. Prachtig en puur wordt beschreven hoe Eva langzaam achteruit gaat en hoe de verhouding tussen moeder en dochter verandert. In deze rol, moeder die hulp nodig heeft en dat kan aanvaarden van haar dochter, komen ze nader en is de liefde en het respect voelbaar.

Eva heeft me intens geraakt, zo eerlijk en puur is het geschreven.

Eva – Bregje Bleeker
Paperback, 190 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

De partycrasher

De “shopaholic-boeken” zijn aan me voorbij gegaan, maar “Verras me” is echt een boek waar …

Share
Share