The Diabolic [recensie]

Nemesis lijkt een doodgewoon meisje, maar niets is minder waar. Ze is een Diabolic, gemaakt om te doden. Op jonge leeftijd wordt ze gekocht door een adellijke familie om hun dochter Sidonia te beschermen – zo nodig met haar leven. Als Sidonia zich moet melden aan het hof van de keizer, die duidelijk kwaad in de zin heeft, neemt Nemesis haar plaats in. Niemand mag ontdekken wie en wat ze werkelijk is. Maar dan ontmoet ze Tyrus, de toekomstige opvolger van de keizer. Is het wel waar wat haar altijd is verteld? Hebben Diabolics dan toch gevoel, ergens diep van binnen?

Recensie
Nemesis is een diabolic. Een diabolic is geen mens, maar een ‘schepsel’ gebaseerd op een mens en met menselijk DNA. Een geperfectioneerde en doorontwikkelde mens. Sterk, zonder emoties, geen traanbuizen en de best denkbare beschermer voor de mens aan wie hij of zij toebehoort. Een moordmachine. ‘Ze is adembenemend en levensgevaarlijk.’


The Diabolic speelt zich in de ruimte ver van onze aarde af. Mensen leven in ruimteschepen, waarvan de omvang ons voorstellingsvermogen vele malen te boven gaat. Op een planeet wonen is not done, daar wonen alleen Uitwoners. De planeten vormen omgeving en een milieu met een negatief imago.


The Diabolic speelt zich af in een dystopische wereld. Een dystopie is het tegengestelde van de ideale wereld die een utopie is. Op het eerste gezicht lijkt de dystopie, zeker in The Diabolic, nog wel een interessante wereld, maar uiteindelijk is het er vijandig, gevaarlijk en bijzonder onplezierig. Het is een wereld waarin mensen meedogenloos zijn, waarin de macht bij enkelen ligt en zij gebruiken alle mogelijke technieken om die macht te behouden. Hierbij hoort het manipuleren en doden van mensen die anders denken, het leven van anderen is niets waard. Kennis en wetenschap worden als gevaarlijk beschouwd. Ze zijn ook niet nodig, want als er iets kapot is, zijn er machines om dat te repareren. Alle kennis zit in de machines. Beetje jammer dat er steeds meer machines kapot gaan en niemand ze kan maken …


Nemesis wordt toegewezen aan Sidonia Imperian. Nadat ze is uitgekozen, worden haar hersenen gemanipuleerd, waardoor gegarandeerd is dat Nemesis altijd en overal en in welke situatie dan ook de veiligheid en het leven van Sidonia zal beschermen. Nou ja, er doet zich natuurlijk vrij snel in het boek een situatie voor waar de loyaliteit en de intelligentie van Nemesis op de proef worden gesteld.


Je moet er even inkomen en je verzoenen met alle termen en rangen en standen in The Diabolic (de matriarch, diabolics, dieners, kraalmeesters, senatoren, grooteloquenten, de Extase), en met de soms wat irritante namen (zoals Onheil, Dodelijk en Treurnis voor een aantal diabolic. Als je echter eenmaal in het verhaal zit, klopt het allemaal wel.


Enorm boeiend zijn de beschrijvingen van de ruimte in The Diabolic. Wat is ons sterrenstelsel met maar één zon toch saai … Nemesis komt op een gegeven moment terecht op een plek waar het sterrenstelsel draait rond zes sterren. En waar je in onze wereld een middagje Formule 1 kijkt, ga je daar samen in een stadion zitten kijken naar een race rond de zes zonnen … zoiets kan natuurlijk nooit goed aflopen.


Het meest interessant vond ik nog de ontwikkeling van Nemesis. Een diabolic, die geen emotie kent, niet weet wat houden van is … Maar ergens in het menselijke DNA zit kennelijk toch iets onuitroeibaars … Nemesis lijkt echt van Sidonia te houden en ontwikkelt steeds meer gevoelens.


The Diabolic is young adult roman van een genre waar je van moet houden. Maar als je open staat voor een andere wereld dan de onze, in alle mogelijke opzichten, dan is dit een echte aanrader!

The diabolic is een van de vier eerste boeken in de nieuwe boekenlijn van Uitgeverij Leopold, Young & Awesome. Als je The diabolic koopt, krijg je ook een code om het boek als ebook te downloaden.

The Diabolic – S.J. Kincaid
Young Adult, paperback, 416 pagina’s, Uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Disney’s ‘Lightyear’ vanaf 15 juni in de bioscoop! [première-verslag]

Opgelet stoere moeders (en vaders)! De film ‘Lightyear’ draait vanaf deze week in de bioscopen! …

Share
Share