Buurman & Buurman Doeboek [recensie]

Buurman en Buurman zijn dol op klussen, in en om het huis. Daarbij lopen ze vaak tegen een probleem aan dat zij op hun typische Buurman en Buurman-manier oplossen. Maar iedere oplossing brengt ze weer in een nieuwe grappige situatie. Uiteindelijk komen ze altijd met een verrassend eindresultaat waar iedereen tevreden mee is. Buurman en Buurman geven nooit op en werken altijd samen: ‘A je to’! In dit doeboek klus je mee met Buurman en Buurman. Maak je eigen gereedschapskist of een vogelhuisje. Lees hoe je tuinkers kunt zaaien of lekker pannenkoeken bakken. Of maak een van de vele puzzels, kleurplaten of andere leuke doe-opdrachten.

Recensie:
Afgelopen zomer was dit doeboek een absolute bliktrekker op de tafels van mijn plaatselijke boekhandels en ik moet zeggen dat ik er een paar maal mee in mijn handen heb gestaan voordat ik dit recensie exemplaar kreeg toegestuurd. In dit kleurrijke doeboek staat voor elke kind wel iets om te kleuren, te knutselen of te (ver)bouwen. Dat geldt overigens niet alleen voor de kinderen, want er is op ingespeeld dat het ook een boek kan zijn om quality-time te creëren met je kind samen, voor sommige opdrachten is er namelijk hulp nodig van een volwassene.

Makkelijke en moeilijke ‘opdrachten’
Voorin het boek is er de mogelijkheid om persoonlijke gegevens in te vullen voor je kind, zodat het echt zijn of haar exemplaar is. De pagina erna staan weetjes over Buurman en Buurman. Leuk voor de kinderen, hoewel die het meeste allang wisten, want de mijne zijn groot, zeer groot, fan van deze twee brokkenpiloten.

De eerste opdracht was voor zowel kinderen als mams een makkelijke opdracht, dat wil zeggen dat mijn hulp niet werd ingeroepen tijdens het zoeken naar de vijf verschillen, maar een paar pagina’s verderop werd het al wat ‘moeilijker’ voor mij. Er stond de beschrijving om een mooie Buurman & Buurman gereedschapskist in elkaar te zetten. De kinderen waren niet heel erg enthousiast, maar ik zag het al helemaal zitten zo’n leuk kistje voor de knutselspullen. Helaas ben ik niet zo goed in zoiets maken dus het is (voorlopig nog) bij het idee gebleven. Dat geldt tevens voor het prachtige vogelhuisje, ook daar baalde ik ervan dat ik niet zo goed ben in het lezen van werkbeschrijvingen.

Voor elk wat wils
Er hoefde echter niet lang getreurd te worden, want ondanks dat ik niet zo goed bent met hout viel er genoeg te knutselen met de kinderen. Zo vond mijn dochter het heerlijk om de simpele opdrachten in het boek te doen zoals het schaduwspel, het klusspel, knutselen met knijpers, het juiste gereedschap zoeken, de doolhoven, tweemaal de vijf verschillen zoeken en een fotolijst maken. Het leuke memospel heb ik laten uitknippen en mijn vijfjarige zoon heeft het inmiddels al een aantal keren met opa gespeeld. Het is een klein spel, dat wil zeggen met weinig kaartjes, maar groot genoeg om er veel plezier aan te beleven.

Voor de kinderen die toch niet zo heel erg van het knutselen zijn staan er diverse kleurplaten in, tekenmogelijkheden (met opdrachten) en spelletjes. Als je kind van tuinieren houdt ga dan vooral naar pagina 32 en 33 en maak een leuke groenten-, en/of kruidentuin. Is hij of zij meer van het spelen met water? Dan kun je op een Buurman en Buurman-manier een waterbaan maken. En als niets leuk is kun je altijd nog gaan pannenkoeken bakken ;-).

De maskers deden het erg goed hier in huis, maar ik kan aanraden om ze eerste op wat dikker papier te plakken alvorens ze te gebruiken, het is dun papier en daardoor scheurt het snel. Dat geldt overigens ook voor het fotolijstje en de plaatsjes voor op de wasknijpers. Doe dit en je kind geniet langer van het geknutselde materiaal.

Wedstrijd
Als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, staat er een Buurman & Buurman wedstrijd in het doeboek. Aan de kinderen wordt gevraagd hun Buurman en Buurman-fantasie te gebruiken en er zijn leuke prijzen te winnen. Helemaal achterin het boek staan de antwoorden voor het geval dat ze er niet uitkomen.

Toen ik het Buurman & Buurman doeboek in handen kreeg was ik zelf er meteen fan van door zijn prachtige vormgeving en leuke opdrachten. Mijn kinderen zelf waren er echter niet heel erg fan van, ze hebben de eerste dagen wel een paar opdrachten gedaan, maar het boek werd ook al vrij snel terzijde gelegd, maar dit kan er ook aan liggen dat het midden zomer was en buiten de temperaturen begonnen met een drie vooraan in het getal. Pas maanden later pakten ze het opnieuw op en deden we leuke opdrachten met z’n drieën waar we veel plezier aan beleefden.

Een minpuntje vind ik dat het doeboek na drie keer doorbladeren al uit elkaar begon te vallen en na vijf keer gebruiken helemaal niet meer in elkaar zat en dit was allemaal nog voordat er ook maar iets uitgescheurd was, ik had niet verwacht dat hij zo snel kapot zou gaan. Een ringbandje erdoor was daarom in mijn ogen een betere oplossing geweest. Langs de minpunten heen kijkend kan ik dit doeboek van harte kan aanraden, want je beleeft er uiteindelijk veel plezier aan.

Buurman & Buurman doeboek – Just4kids
Doeboek, paperback, 52 pagina’s, Just Bridge Entertainment
Bestel dit boek hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

365 dingen om te doen met je kleinkind

365 dingen om te doen met je kleinkind is een doeboek voor opa’s en oma’s. …