Intocht 2016: Sinterklaas en …. Piet [de stand van zaken]

saint-nicholas-1067013_960_720De Zwarte-Pieten-discussie zal weinig Trotse Moeders ontgaan zijn. Maar wat je eigen mening ook is, anderen beslissen over eventuele veranderingen en wanneer je je kinderen naar de televisie laat kijken, of naar een intocht gaat, zul je naar alle waarschijnlijkheid in de keuze voor wel of geen Zwarte Pieten meegaan.

Het begint er op te lijken dat Zwarte Piet uit het klassieke beeld van Sint & Piet verdwijnt. Er komen geen andere kleuren bij, maar de meerderheid lijkt te kiezen voor ‘schoorsteenpiet’, een Piet die op zijn reis door de schoorstenen wat roetvegen op zijn gezicht heeft gekregen. Amsterdam heeft dit jaar, bij de intocht 2016 alleen nog maar schoorsteenpieten en ook RTL 4 heeft al aangekondigd geen zwarte Pieten meer te tonen. De Pieten worden op die zender gespeeld door een multiculturele cast die geschminkt is. Nickelodeon heeft ook een multiculturele cast, maar dan zonder schmink.

drawing-221279_960_720Wat het Sinterklaasjournaal van de publieke omroep gaat doen, is nog niet bekend gemaakt. Vol verwachting klopt ons hart! Vanaf woensdag 9 november 2016 zal het Sinterklaasjournaal van de NTR iedere dag om 18.00 uitgezonden worden bij Zapp op NTR 3. De presentatie zal weer in handen zijn van Diewertje Blok.

Eerder dit jaar kondigde NTR-directeur Paul Römer al aan dat het niet de taak is van de NTR om voorop te lopen in de aanpassing van Zwarte Piet. In het Doeboek van het Sinterklaasjournaal, wat de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal volgt, zijn wel roetveeg-pieten te zien, maar ook Zwarte Pieten en Witte Pieten. De zullen moeten wachten op de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal om te zien wat onze kinderen dit jaar van hen mogen gaan geloven…

De officiële intocht van Sinterklaas en de Pieten zal dit jaar op zaterdag 12 november 2016 zijn. De stoomboot komt dan aan in Maassluis. evenals andere jaren zal deze intocht te zien zijn in een speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Zo kun je verantwoord een avondje wijnen met de meiden

Wijnen met de meiden? Zet een oppas in Wil je een avondje verantwoord wijnen met …

Share
Share