Een avond met Susan Smit [verslag]

susan-smit-foto-copyright-trotse-moeders-stephanie-1Na eindelijk de auto geparkeerd te hebben loop ik enigszins gespannen naar De Hallen in Amsterdam. Een oude tramremise die, helemaal opgeknapt en hip is gemaakt, is weer het kloppende hart van de wijk geworden. De oude hallen hebben allemaal diverse bestemmingen gekregen. Zo is er o.a. een grote bioscoop gekomen, Foodhallen, een hotel en een Ambachtenhal. Een bonte verzameling aan activiteiten in een, gelukkig, bewaard oud juweeltje.

Maar hoe mooi en aantrekkelijk de omgeving ook is, daar komen we vanavond niet voor. Ik ga de boekpresentatie van het nieuwste boek van Susan Smit, De eerste vrouw, bijwonen. Het programma is onbekend, dus ik laat me verrassen.

Bij binnenkomst staat Susan Smit al volop in de schijnwerpers met haar vriend Onno Aerden (de oplettende lezer kent hem als voormalig Hoofdredacteur van Miljonair, of als presentator bij RTL Z of heeft een van zijn boeken gelezen of …). De camera’s verdringen zich voor een mooi shot van de mooie vrouw.

Vol spanning zit iedereen in het bomvolle kleine zaaltje te wachten tot het begint. Onder het publiek veel bekende Nederlandse auteurs of andere bekende Nederlanders. susan-smit-foto-copyright-trotse-moeders-stephanie-5De presentatie van het boek wordt voorafgegaan door een interview met Susan Smit door de Hoofdredacteur van het Parool, Ronald Ockhuyzen. Het interview komt wat moeizaam op gang, maar eenmaal op stoom krijgen ze de smaak te pakken en ontstaat er een erg leuk gesprekje. Het lijkt mij ook moeilijk om in een beperkte tijd de juiste sfeer te creëren en voldoende informatie over het boek aan de bezoekers te kunnen geven.

Susan Smit is een aantal jaren bezig geweest met de research voor het boek. Eerst verslindt ze alles wat er te vinden is over een bepaalde periode om vervolgens, na het vinden van het juiste onderwerp, te kunnen gaan trechteren. Ook dan nog wordt slechts een klein deel van de verworven informatie gebruikt.

Alle zoekende in de periode van de stomme film aan het begin van de vorige eeuw stuit ze op de flamboyante Nederlandse Acteur Lou Tellegen. Zijn geschiedenis wordt steeds mooier als blijkt dat hij met de grote ster van het witte doek Geraldine Farrar in Amerika een relatie krijgt. De liefde bloeit op tussen de twee grote filmsterren die elkaars tegenpolen zijn. Zeg maar Brangelina 1.0

susan-smit-foto-copyright-trotse-moeders-stephanie-3 susan-smit-foto-copyright-trotse-moeders-stephanie-2

Waar vele Nederlandse acteurs tegenwoordig van dromen is Lou Tellegen (wel) gelukt. Een grootse en meeslepende filmcarrière in Amerika. Zijn films worden over de hele wereld vertoond. Over de hele aarde kent men Lou Tellegen. Normaal over straat kan hij niet meer, want hij wordt overal herkend. En nu? Nu kent niemand hem meer. Wat is de roem waard?

Het is geen biografie of een boek volledig gebaseerd op het leven van Lou Tellegen en Geraldina Farrar, maar een geromantiseerd verhaal. Maar niet qua feiten benadrukt Susan Smit zeer duidelijk. Dat vindt ze wel belangrijk, dat de feiten allemaal kloppen. Om de feiten heen heeft ze vrijheid genomen om de gedachten en dialogen tussen de personen zelf in te vullen. Vaak gaat dat vanzelf en wordt ze door de vele research die ze heeft gedaan vanzelf een leven in gezogen.

Susan Smit is geboeid door de liefde, de romantische liefde. Dat blijft terug komen in haar boeken, en ook in haar leven.

Geraldine Farrar is zowaar een nog grotere ster. Een vrouw die volledig leeft voor de kunst. Ze had gezworen nooit te trouwen om zich volledig aan de kunst te kunnen wijden. Totdat ze Lou Tellegen ontmoet. Maar ze blijft wel trouw aan zichzelf en blijft werken en haar carrière verder uitbouwen. Met recht de eerste feministe. Hele groepen vrouwen zien in haar een voorbeeld en rolmodel.

Als kopstuk van de Flapper girls laat ze vele jonge meisjes zien dat het anders kan in het leven. Ze knippen hun haar kort, roken, drinken en werken. Ze bouwen een eigen leven op, onafhankelijk van een man. Een ware revolutie is gestart.

Na het interview hebben we nog een verassing voordat het eerste boek wordt uitgereikt. Een ver familielid van Lou krijgt nog even het woord. Hij vertelt over de, letterlijk en figuurlijk, ver gezochte familie-relatie tussen hem en Lou Tellegen.

susan-smit-foto-copyright-trotse-moeders-stephanie-4 susan-smit-foto-copyright-trotse-moeders-stephanie-6

En dan eindelijk wordt het boek De eerste vrouw uitgereikt! We kunnen allemaal weer heerlijk gaan genieten van een mooi boek. Ik heb er zin in, laat de donkere avonden maar komen.

Hier de recensie van De eerste vrouw:

De eerste vrouw [recensie]

Hier een link naar video’s over De eerste vrouw >>>>

 

About Stephanie Govers

stephanie@vanbachum.eu'
Mijn naam is Stephanie Govers en ik ben de Trotse Moeder van een dochter van 10 jaar en een zoon van 8 jaar.

Check Also

De heks van Limbricht

Mijn 15-jarige dochter is geïnteresseerd in boeken die een stuk waargebeurde geschiedenis bevatten. Waar ze …