fotografie Ronald Knap

Musicale theatervoorstelling voor kinderen – Oorkaan: De Hoge Noo(d)t [première-verslag]

scenefoto-hoge-noodt-oorkaan_-fotografie-ronald-knap-1Afgeladen vol was Cloud Nine, de hoogste verdieping van Vredenburg-Tivoli in Utrecht tijdens de première van de Hoge Noo(d)t. Het was dan ook maar goed dat de helft van het publiek bestond uit klein volk van 6 tot ca. 9 jaar, anders waren we door de vloer gezakt. Ademloos lieten we ons mee slepen door vijf damesstemmen op avontuur door het riool.

Hoe neem je kinderen mee aan de hand om de muzikale rijkdom van meestercomponisten als Alban Berg, Monteverdi en Ravel te ontdekken? Met de Oorkaan methode! Dit volgens de makers ‘een unieke werkwijze om vanuit en met muziek en musici, theatraal materiaal te maken dat aansluit bij de belevingswereld van het kind’. Met deze voorstelling De Hoge Noo(d)t is dat in alle opzichten gelukt.

Ten eerste is de Hero’s Journey van Joseph Campell perfect uitgevoerd: het begint in de normale wereld met een schoolreisje, dan gebeurt er iets heel raars… de allerkeurigste en smetvrezende schooljuf die je je maar kunt voorstellen verdwijnt via de wc in het riool. Ze beleeft allerlei avonturen, overwint daar haar angsten en komt weer terug in de gewone wereld met hernieuwde inzichten.scenefoto-hoge-noodt-oorkaan_-fotografie-ronald-knap-2

Ten tweede zit het vol humor. Kinderen vinden het nu eenmaal hilarisch als er iemand naar het toilet moet, laat staan wordt doorgespoeld. Althans, het kind in mijzelf vond dat kostelijk en aan de reacties te zien was ik niet de enige volwassene met dit infantiele trekje.

Ten derde zat de vaart er goed in met veel afwisseling, ruimte voor verbeelding en zinnenprikkelend theater. Het plezier dat de zangeressen van Wishful Singing hadden in het uitbeelden van het verhaal, straalde ervan af. Zin in een voorproefje? Doe maar mee en Zing het Modderlied.

scenefoto-hoge-noodt-oorkaan_-fotografie-ronald-knap-3

Als je je kind ook wat andere smaakjes wilt laten ontdekken dan wat ze zelf zouden kiezen zoals friet, appelmoes en kipnuggets dan is Oorkaan een laagdrempelige en zeer kindvriendelijke manier. Niet alleen de muziek van grote meesters maar ook parels van minder bekende componisten vullen het repertoire. Omdat je daardoor ook zelf nieuwe muziek blijft ontdekken, zul je je als ouder geen minuut vervelen.

Deze tekening, gemaakt door mijn 8-jarige zoon die mee was, vat het begin van het verhaal goed samen!
Deze tekening, gemaakt door mijn 8-jarige zoon die mee was, vat het begin van het verhaal goed samen!

De Hoge Noo(d)t trekt komend seizoen door het land. De agenda tref je hier >>>>

Share

About Soo Choi-Bosman

hwoaranggirl@gmail.com'
Ik ben Soo, getrouwd met Beau en de Trotse Moeder van drie kinderen: 2 meisjes en een jongen.

Check Also

Social Squad maakt er een feestje van in het theater

 3 zeer populaire social creators/TikTokkers Anique Dreamon, Emma Keuven en Jesse van Wieren nu in …

Share
Share