Suzy en de kwallen [recensie]

suzy-en-de-kwallen-recensie-copyright-trotse-moeders-1Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.

Recensie
Suzy en de kwallen is een bijzonder boek wat ik in één adem heb uitgelezen. Af en toe legde ik het boek even voor me op tafel, om even wat te drinken en het zware gevoel wat ik regelmatig had bij het lezen van dit boek, even weg te laten zakken. Het is echt geen kinderboek, maar jongeren vanaf een jaar of 13 zullen dit boek beslist de moeite waard vinden en voor mij, als volwassene, was het een boek wat diepe indruk maakte.

suzy-en-de-kwallen-recensie-copyright-trotse-moeders-8

De schrijfstijl is erg puur en ongekunsteld. Suzy en haar leven worden heel eerlijk beschreven en je krijgt op die manier een hele intieme kijk op een stuk van het leven van Suzy: het stuk waarin ze haar beste vriendin verliest. Eigenlijk zelfs twee keer, maar de tweede keer is onomkeerbaar want haar beste vriendin Franny verdrinkt.

suzy-en-de-kwallen-recensie-copyright-trotse-moeders-2

Suzy verliest haar vriendin al eerder, maar heeft dat zelf niet door. Franny komt in de puberteit wat zich uit in interesse in jongens, kleding, make-up etc. Hierdoor sluit ze zich aan bij meisjes die in dezelfde fase zitten en omdat Suzy de interesses van Franny totaal niet deelt en Franny zich opgelaten voelt bij Suzy, die zichzelf weet te blijven, neemt Franny afstand.

suzy-en-de-kwallen-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Er wordt, door Suzy, teruggeblikt op de vriendschap met Franny, die heel mooi is en die voor Suzy zo dierbaar is, dat ze niet gelooft dat het voorbij is. Ze besluit een teken te geven, zoals ze ooit hadden afgesproken. Dat teken pakt niet uit zoals Suzy had gehoopt en daarna is het direct zomervakantie. In die vakantie overlijdt Franny en Suzy kan zich niet neerleggen bij het idee dat het laatste wat ze gedaan heeft, verschrikkelijk was voor Franny. En ze gelooft ook niet dat Franny “zomaar” kan verdrinken.

suzy-en-de-kwallen-recensie-copyright-trotse-moeders-7

Suzy is erg geïnteresseerd in de natuur, en weet veel feitjes over allerlei natuurverschijnselen. Wanneer ze hoort over een vrijwel onzichtbare kwal, die zeer giftig is, ontstaat bij haar het idee dat deze kwal misschien verantwoordelijk is voor het overlijden van Franny en gaat ze zich meer en meer verdiepen in allerlei kwallen. Om echt achter de waarheid te komen, besluit ze in haar eentje naar Australië te reizen. Haar ouders weten van niets, want kort na het overlijden van Franny, stopt Suzy met praten.

suzy-en-de-kwallen-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Het verlies van een vriendschap en van een vriendin maak je al lezer van dit boek van dichtbij mee. Ik vond Suzy en de kwallen het een droevig boek, hoewel het niet eens de hele tijd verdrietig was. Er staan veel feitjes in over kwallen (wat ik zelf erg interessant vond) en er zijn zeker veel leuke en liefdevolle stukken. Het verdriet van Suzy en de wanhoop die ze voelt, zijn echter zo invoelbaar, dat Suzy en de kwallen echt diepe indruk maakt, zowel tijdens het lezen als daarna. Een pareltje, vandaar de maximale score van 5 sterren.

Suzy en de kwallen – Ali Benjamin
Hardcover, 237 pagina’s, uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Doet sneeuw pijn

Oh, bah… wat zie ik er toch altijd als een berg tegenop om een boek, …